Povelja Gradonačelnika

image_pdfimage_print

Povelja Gradonačelnika je velika evropska inicijativa gradova potpisnika za angažovanje na dostizanju ciljeva koje je EU postavila do 2020. godine paketom mera iz oblasti energetike i akcije borbe sa klimatskim promenama, kroz smanjenje emisije štetnih gasova na svojim teritorijama za najmanje 20% sprovođenjem lokalnih Energetskih akcionih planova i povećanjem upotrebe i proizvodnje obnovljive tzv. „čiste” energije.

Potpisnici Povelje Gradonačelnika obavezali su se da kroz izradu i implementaciju lokalnih Energetskih akcionih planova doprinose ostvarivanju ciljeva Strategije održivog energetskog razvoja i sprovođenju akcionog plana za poboljšanje mera energetske efikasnosti Evropske Unije.

Na inicijativu Radnog tima Grada Niša za saradnju sa asocijacijom „Energy Cities” i Saveta Grada Niša za energetsku efikasnost, Gradsko veće Grada Niša, februara 2011.g je utvrdilo predlog odluke o o usvajanju Povelje Gradonačelnika i uputilo je Skupštini Grada na odlučivanje.

Cilj prihvatanja ove povelje je pristupanje evropskim gradovima u misiji održivog energetskog razvoja kroz: stalne razmene iskustava o racionalnom korišćenju energije, primene mera energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i upotrebi ekološko prihvatljivih goriva u urbanim sredinama, kao i smanjenjenju emisija štetnih gasova za najmanje 20%.

Grad Niš se prihvatanjem ove povelje obavezuje da pripremi izveštaj „Popis osnovne emisije”, pripremi i podnese „Energetski akcioni plan” u roku od godinu dana od dana objavljivanja izveštaja, a zatim redovno, na svake dve godine nakon podnošenja svog „Energetskog akcionog plana”, objavljuje i dostavlja izveštaje o njegovom sprovođenju Kancelariji za koordinaciju inicijative „Povelja Gradonačelnika” u okviru „Energy Cities”.

Više informacija: www.energy-cities.eu, www.eumayors.eu