Скупштина Града Ниша

image_pdfimage_print

Адреса: Николе Пашића бр. 24, 18000 Ниш
Телефон: 018/504 – 422
Факс: 018/504 – 424
E-маил: skupstinagrada@gu.ni.rs

Скупштина Града је највиши орган Града који врши основне функције локалне власти,  утврђене Уставом, законом и Статутом.

Скупштину чине одборници,  које бирају грађани на непосредним изборима,  тајним гласањем,  у складу са законом и Статутом Града.

Скупштина Града је конституисана избором председника Скупштине и постављењем секретара Скупштине.  Скупштина Града Ниша има 61  одборника. Састав Скупштине Града Ниша можете видети овде, a питања нишким одборницима можете послати преко следећег формулара.

Скупштина Града оснива стална радна тела, као и повремена радна тела за разматрање питања из њене надлежности која дају образложено мишљење на предлоге прописа и одлука које доноси Скупштина .

Седнице Скупштине Града сазива председник Скупштине по потреби, а најмање једанпут у три месеца.

 

САСТАНАК СА ШЕФОВИМА ОДБОРНИЧКИХ ГРУПА

09.10.2020.

Данас је председник Скупштине Града Бобан Џунић одржао редован састанак са шефовима одборничких група. Разматран је предлог дневног реда 5. седнице Скупштине Града, која је заказана за среду, 14. октобар 2020. године.

 

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ БОБАН ЏУНИЋ ПРИСУСТВОВАО ИЗЛОЖБИ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ

5.10.2020.

На позив директорке Историјског архива у Нишу Снежане Радовић, председник Скупштине Града Бобан Џунић, присуствовао је отварању ексклузивне изложбе посвећене првом почасном грађанину нишком – краљу Милану. Овим поводом, председник Џунић разговарао је са представницима Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, које је власник и коаутор ове изузетне изложбе.

 

САСТАНАК СА ШЕФОВИМА ОДБОРНИЧКИХ ГРУПА

02.10.2020. године

Данас је у Скупштини Града, а уочи одржавања 4. седнице Скупштине града,  одржан састанак шефова одборничких група.  Разматран је предлог дневног реда скупштинског заседања, које ће се овога пута  одржати у сали Скупштине Града, уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера.

 

 

 

НАЈАВА 4. СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА НИША

1.10.2020.

 

Председник Скупштине Града Бобан Џунић био је гост РТВ Белами, у емисији „Са Аном у 13“ и том приликом најавио одржавање 4. седнице Скупштине града Ниша.

На дневном реду овог скупштинског заседања, које ће овога пута бити одржано у скупштинској сали, уз предузимање свих неопходних епидемиолошких мера, наћи ће се тачке које се тичу  приступања изради Плана развоја Града за период 2021-2027, затим усвајање извештаја о раду и пословању установа чији је оснивач Град, као и две тачке по хитном поступку – о преносу својине Града у републичку, а у вези са изградњом фабрике за лед расвету и одлуке о установи „Мара“ која ће оформити прихватилиште у оквиру својих капацитета.

Председник Џунић говорио је и о успостављању будуће сарадње са Правним факултетом у Нишу.

 

 

 

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА БОБАН ЏУНИЋ ПОСЕТИО ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ

30.09.2020. године

 

 

На иницијативу председника Скупштине града Ниша Бобана Џунића, одржан је састанак са деканом Правног факултета у Нишу др Гораном Обрадовићем. Тема састанка била је оквир будуће сарадње Скупштине Града и Правног факултета,  чији ће ефекти бити значајни за обе институције.

Како је председник Џунић нагласио,  Скупштина Града тежи модернизовању и иновирању  рада парламента, те би ова сарадња могла допринети овом процесу. Неке од предложених идеја су:  одржавање  студентске праксе и заседања студентског парламента у Скупштини града, присуствовање скупштинским заседањима, симулације скупштинских седница где би студенти били у председавајућој улози, организовање надметања у беседништву са темама од локалног значаја.

Студенти овог факултета, неспорно су извор и добра база кадрова која ће чинити окосницу свих сегмената рада локалне самоуправе у будућности, као  и развоја нашег града.  Скупштина града је спремна да буде партнер у том процесу.

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА БОБАН ЏУНИЋ ГОСТ ЕМИСИЈЕ „ОТВОРЕНА ВРАТА“ РТВ БЕЛАМИ

25.9.2020. године

 

Председник Скупштине града  Бобан Џунић гостовао је у емисији ,,Отворена врата“ РТВ Белами

Говорио је о функционисању градског парламента, распореду мандата и сарадњи  између законодавне и извршне власти, сарадњи са свим одборничким групама али и о плановима за унапређење и модернизовање рада локалног парламента, на задовољство суграђана који су указали поверење својим представницима у Скупштини Града Ниша.

 

 

 

OДРЖАНА  ДРУГА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА АДМИНИСТРАТИВНА ПИТАЊА

16.9.2020. године

Данас је у Скупштини Града Ниша Одбор за административна питања одржао своју другу седницу. Разматрана су и донета решења која  регулишу  административна питања из области  права  и дужности из радно-правних односа  изабраних, постављених и именованих лица.

 

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА БОБАН ЏУНИЋ ПРИСУСТВОВАО ОБЕЛЕЖАВАЊУ СЛАВЕ „САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА” ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

14.9.2020. године

Градска општина Палилула, обележила је 13.септембра, у Светиниколској цркви, своју славу “Сабор српских светитеља”.

Славском окупљању, које је одржано уз ограничен број гостију уз примену мере заштите, присуствовао је председник Скупштине Града Ниша и некадашњи председник општине Палилула Бобан Џунић, као и представници градских општина.

Протојереј ставрофор и ректор Богословије Милутин Тимотијевић са свештенством нишке епархије обавио је традиционални обред „резања славског колача“. Госте је поздравио председник општине Братислав Вучковић. Домаћин овогодишње славе био је Александар Ждрале. Овај важан дан за општину Палилула обележава се од 2005.године.

 

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА БОБАН ЏУНИЋ  – ГОСТ ТЕЛЕВИЗИЈЕ ЗОНА

11.9.2020. године

Председник Скупштине Града Бобан Џунић био је гост Телевизије Зона. Повод гостовања била је управо одржана трећа седница нишког парламента, као и  преглед реализованих активности на самом почетку мандата. Појашњавајући процедуру рада институције коју води, председник Џунић је истакао да је од пресудне важности сарадња органа законодавне и извршне власти, а да је лично веома задовољан садашњим начином њиховог међусобног функционисања.

Председник је најавио скорашње формирање осталих скупштинских радних тела – комисија  и савета, као и да ће се наставити са имплементацијом пројекта Е-парламент који ће допринети одговорном, ефикасном и транспарентном раду Скупштине Града Ниша. У складу са тим, председник је истакао да је Скупштина Града отворена за све иницијативе и питања, како медија, тако и свих грађана, чији су интереси главна смерница у раду највишег законодавног органа Града, подразумевајући поштовање свих одредаба Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе у Нишу.

Гостовање можете погледати овде:

 

ОДРЖАНА  ТРЕЋА  СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

9.9.2020. године

Данас је одржана трећа седница Скупштине  Града  Ниша. Заседање, на чијем је дневном реду било девет тачака,  и овога пута одржано је  у сали Официрског дома, зпог поштовања епидемиолошких мера и препоруке Штаба за ванредне ситуације Града Ниша.

На седници је усвојен  завршни рачун града Ниша  који је, како је председник Скупштине Града Бобан Џунић у обраћању новинарима образложио, у складу са чланом  82 Пословника о раду Скупштине  уврштен као тачка дневног реда по хитном поступку,   с обзиром на то да је рок за његово доношење 11.9.2020. године, а да је Извештај Државне ревизорске институције, који је саставни део поменуте одлуке, стигао  дана 7.9.2020. године.

Што се тиче допуне Одлуке о комуналном реду, председник Џунић је истакао да се предложеном допуном усаглашава  радно време угоститељских објеката на територији Града Ниша, док траје опасност од ширења заразне болести КОВИД 19, са радним временом тих објеката прописаним подзаконским актом Владе Републике Србије.

Такође, на данашњој седници донета су решења о именовању главног урбанисте Града Ниша, образовању Комисије за планове и решење о образовању Штаба за ванредне ситуације Града Ниша.

ОДРЖАН САСТАНАК ШЕФОВА ОДБОРНИЧКИХ ГРУПА

7.9.2020. године

Данас је у Скупштини Града Ниша председник Скупштине Града Бобан Џунић одржао састанак са  шефовима одборничких група. Седници су присуствовали Звездан Миловановић, шеф Одборничке групе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ- ЗА НАШУ ДЕЦУ, проф. др Миле Илић, шеф Одборничке групе ИВИЦА ДАЧИЋ – СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ, ЈЕДИНСТВЕНА СРБИЈА – ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА,  Драгослав Ћирковић, шеф Одборничке групе НИШ МОЈ ГРАД, Никола Маринковић, шеф Одборничке групе СПАС НИШ и Славољуб Савић, шеф Одборничке групе ПАРТИЈА УЈЕДИЊЕНИХ ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ – ПУПС.

У оквиру разговора о планираним тачкама дневног реда заседања 3. седнице Скупштине града Ниша, заказане за среду 9. септембра 2020. године,  председник Џунић је истакао отвореност за све предлоге којима би се унапредио будући рад нишког парламента.

Осим постојања добре и конструктивне сарадње са извршним делом власти, председник Џунић је нагласио да скупштинска служба стоји на располагању свим одборничким групама у погледу стручне помоћи и подршке у раду свих одборника.

 

КОНСТИТУИСАН  ОДБОР ЗА МАНДАТНО-ИМУНИТЕТСКА ПИТАЊА

3.9.2020. године

У  Скупштини Града Ниша, 3. септембра 2020. године, одржана је конститутивна седница Одбора за мандатно-имунитетска питања. Председник овог скупштинског радног тела је  мр Раде Рајковић, а његови чланови су Горан Милосављевић, Мима Живковић, Иван Крстић, Зоран Јанковић, Душан Тодоровић и  Урош Вукановић.

Осим упознавања са Правилником о раду, Одбор је усвојио предлог одлуке о  потврђивању мандата новоизабраним одборницима Скупштине Града Ниша и доставио Скупштини Града на одлучивање.

 

КОНСТИТУИСАН  ОДБОР ЗА АДМИНИСТРАТИВНА ПИТАЊА

31.08.2020. године

Прва седница Одбора за административна питања одржана је у петак, 28. августа 2020. године, у Скупштини Града Ниша.  На челу Одбора за административна питања је Никола Илић, а чланови Одбора су Миљана Костић, Марко Љубеновић, Ивана Цветковић, Вук Поповић, Дарко Николић и Милена Костадиновић.

Председник Скупштине Града Ниша Бобан Џунић присуствовао је уводном делу седнице Одбора и том приликом пожелео добру сарадњу и успешан рад овог скупштинског тела. Председник Бобан Џунић нагласио је да ће чланови Одбора у свом раду имати сву потребну стручну помоћ скупштинске службе и њега лично.

 

НА ПОЧЕТКУ МАНДАТА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДА

27.08.2020. године

Председник Скупштине града Ниша Бобан Џунић гостовао је јуче на  Нишкој телевизији, у емисији  Добар дан и том приликом истакао да функцију председника Скупштине града Ниша сматра веома одговорном и важном.

Председавати Скупштином града значи обезбедити потпуну законитост у раду свих њених сегмената, обезбедити конструктивну сарадњу са одборницима свих одборничких група, усвајати круцијалне одлуке у вези са несметаним и још бољим функционисањем града. Како је председник нагласио, то се може постићи синергијом са извршним делом власти,  уз  руковођење интересима свих грађана Ниша.

Такође, у извршењу задатака који предстоје, значајну улогу ће имати и скупштинска тела  – одбори, комисије и савети. Председник Бобан Џунић, свестан указаног поверења грађана на изборима, исказао је отвореност за иницијативе не само одборника у новом сазиву, који ће у том процесу имати стручну помоћ скупштинске службе и њега лично, већ и свих грађана, невладиног сектора и других установа и институција у граду.

Неспорна је чињеница да се ефективност у раду читаве градске администрације треба подићи на виши ниво, на задовољство грађана, као и будућих инвеститора који ће, уз подршку председника Александра Вучића и  Владе Републике Србије, реализовати своје инвестиције у нашем граду.

 

Гостовање председника Скупштине, Бобана Џунића у емисији „Између редова“

21.08.2020.

Гостовање можете погледати овде:

Između redovaKako će funkcionisati parlament grada Niša?Gost: Boban Džunić, predsednik Skupštine grada NišaKo će biti predsednik GO Mediana?Gost: Vladmila Bojanić, predsednica SO Mediana

Publicerat av Dušica Dejić Fredag 21 augusti 2020

 

Напредак можемо постићи само марљивим и упорним радом

20.08.2020. године

Председник Скупштине Града Ниша, Бобан Џунић, у емисији „Са Аном у 13“ на тв Belle Amie истакао је да ће се залагати за синергију са извршном влашћу и грађанима. Синергија законодавне и извршне власти је приоритет, као и отвореност за све предлоге и иницијативе грађана. Нагласио је да ће постојати континуитет у развоју града и да ће се решавати проблеми који до сада нису решени, а напредак се може постићи само марљивим и упорним радом.

Скупштина Града ће функционисати на демократски начин  и биће отворена за све конструктивне предлоге јер је примарни  циљ добробит града и државе. „Грађани верују председнику Александру Вучићу и нама. Својим гласовима дали су нам велику подршку, али и велику обавезу коју треба да испунимо.“

Председник Џунић истакао је да је учешће грађана у одлучивању веома важно за функционисање града. Формирањем месних заједница унапређен је процес и омогућено је грађанима да учествују у процесу решавања проблема у својим срединама. Најавио је да ће локална власт и даље бити отворена за грађане као и до сада, али ће се трудити да институције и службе функционишу много ефикасније.

„Уколико све службе буду радиле ефикасно мањи број грађана ће тражити пријем и ми ћемо се за то залагати“ истакао је председник.

Емисију можете погледати овде: