Данска

image_pdfimage_print

2021.

 • Амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске уз подршку Нордијског савета министара започеле су пројекат „Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства“. Намера амбасада нордијских земаља је да подрже Србију у наставку спровођења принципа циркуларне економије, да поделе искуства својих земаља и подигну свест локалних партнера о важности и користима примене циркуларне економије, која утиче како на сваког појединца, тако и на друштво у целини. Партнери нордијских амбасада у пројекту су: Нордијска пословна алијанса (НБА), Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Привредна комора Србије, Привредна комора Војводине, као и градови Нови Сад, Kрагујевац и Ниш. Kроз неколико конференција током септембра и октобра у Новом Саду, Kрагујевцу, Нишу и Београду на тему циркуларне економије, стручњаци из нордијских земаља приказаће примере добре праксе и указати на важност и бенефите циркуларне економије. Kао пионири одрживог развоја и циркуларне економије, нордијске земље у потпуности деле визију Европске комисије о Европском зеленом договору и зеленијем, нетоксичном и ефикаснијем процесу производње.

2019.

 • Уз велику подршку данског Министарства спољних послова и данског Министарства за културу, Амбасада Краљевине Данске организовала је изложбу и предавање о савременој данској архитектури, у сарадњи са Градом Нишом и Грађевинско-архитектонским факултетом Универзитета у Нишу. Аутори изложбе су данско Министарство спољних послова, Удружење данских архитектонских фирми и DANISH™, платформа за промоцију данске архитектуре и урбанизма. Изложба приказује примере савремене, одрживе архитектуре познатих данских фирми. Након отварања изложбе студенти и сви заинтересовани имали су прилику да чују предавање Јакоба Мацена некадашњег члана урбанистичког тима Града Копенхагена, који је поделио своја искуства из области урбанистичког планирања градова у Данској и да погледају дански документарни филм „Велика архитектура на малој планети“ у продукцији данске националне телевизије DR и продукцијске куће „The Thin Green Line“, такође у амфитеатру. Овај документарни филм бави се примерима данске архитектуре и урбанистичког планирања од Копенхагена до Буенос Ајреса, као и изазовима данашњице, попут климатских промена и све веће урбанизације.

2012.

 • У Нишу је отворен Центар за издавање грађевинских дозвола као и Градски позивни центар у оквиру пројекта ”Унапређење рада градских служби и управљачких капацитета у Граду Нишу. Пројекат је финансирала Европска унија кроз Exchange 3 програм који спроводи Стална конференција градова и општина. Град Ниш је овај пројекат спровео у сарадњи и уз подршку невладине организације Балкански Развојни Тим из Ниша и града Архуса из Краљевине Данске, који су технички помогли спровођење пројекта.

2011.

 • Сарадња Управе за пољопривреду и развој села са Данским развојним пројектом Подршка развоју воћа и бобичастог воћа на југу Србије. Главни исход данске интервенције биће побољшање продуктивности и конкурентности српског воћарства и производње јагодичастог воћа, посебно на југу Србије Очекивани резултати су повећање прихода произвођача и запослености у читавом ланцу вредности, смањење сиромаштва и миграција становништва, повећани извоз високо квалитетног свежег и прерађеног воћа и јагодичастог воћа из Србије, што ће директно утицати на повећање прихода од извоза и побољшање трговинског биланса. Програм ће се реализовати током 4 године. Дански финансијски доприноси ће бити максимално 5, 360, 000 евра, допуњен са националним изворима из МПШВ и општина као и из приватног суфинансирања. Сам програм је подељен у две велике компоненте:
  • Изградња капацитета пољопривредних саветодавних служби, обуке, унапређење сарадње између произвођача, укључујући под-компоненте за развој и унапређење сарадње кроз читав ланац вредности од произвођача до потрошача и извозника, укључујући и истраживања тржишта и сарадњу у маркетингу. Програм ће се фокусирати на читав ланац вредности за одређена врсте воћа и бобичастог воћа на југу Србије. Ова компонента ће укључивати техничку подршку да се уведу нове проверене и одабране сорте воћа и шумских плодова, нове методе модерне производње, бербе и прераде, укључујући под-компонента за јачање у контроли квалитета, анализи ризика, безбедности праћења и сертификације одабраних врста воћа и бобица.
  • Грант шеме за улагања у примарну производњу и прераду. Компонента грант шеме фокусираће се на улагања у нове производне методе и унапређење квалитета и конкуренције.

  http: //www.fb.org.rs

2011.

 • Пројекат ,,Екстерно и интерно умрежавање МСП-а” је подршка унапређењу конкурентности малих и средњих предузећа на националном и извозним тржиштима. Ова подршка огледаће се у побољшању локалног пословног окружења, кроз директно учешће представника приватног сектора и малих и средњих предузећа у стварању развојних политика локалног економског развоја, као и кроз стварање услова за задржавање и проширење постојећих бизниса. Пројекат има укупну вредност 1.490.000,00 динара, од чега ће ЛЕДИБ финансирати 1.250.000,00 динара а Град Ниш 240.000,00 динара кроз плате чланова пројектног тима. У току реализације пројекта, интерна и екстерна пословна клима у граду биће унапређивана уз помоћ свих доступних инструмената, као што је подзање нивоа интерног умрежавања између локалних малих и средњих предузећа, интензивније повезивање домаћих компанија и страних директних инвестиција из региона Ниша и побољшање екстерне сарадње између Града Ниша, локалне пословне заједнице и страних директних инвестиција.
 • У оквиру пројекта ‘Унапређење рада градских служби и управљачких капацитета у граду Нишу” кроз низ активности, током протеклих месеци, град Ниш је наставио рад на даљем успостављању градског Кол центра и центра за издавање грађевинских дозвола у сарадњи и уз подршку невладине организације Балкански Развојни Тим из Ниша и града Архуса из Краљевине Данске. Експертски чланови тима из Данске, у току четири дана, радили су на едукацији менаџмента градске управе и ЈКП-а о значају кол центра у комуникативној организацији Града као и на едукацији оператера који ће радити у градском и кол центрима ЈКП-а.
 • Агенција за локалну демократију за централну и јужну Србију (ЛДА) и Канцеларија града Орхуса у Нишу представила је током јуна и јула месеца, у Европском кутку серију данских филмова. Избор данских документараца, драма и комедија пружили су публици могућност да на прави начин схвате карактер данског друштва, културе и менталитета уопште. Филмови су посебно били интересантни за младе људе из Ниша јер говоре о условима живота младих људи у Данској и представљају проблеме данске омладине.
 • У организацији побратимљених градова, Архуса и Ниша, у Европском кутку одржана је изложба под називом „Дани Архуса у Нишу”. Излагачи који су учествовали у овој изложби су Амбасада Краљевине Данске у Београду, Археолошки музеј Архуса, Музеј старог града Архуса, Универзитет у Архусу, Музеј модерне уметности, званичне туристичке организације Архуса и Данске – Visit Aarhus и Visit Denmark, Регион Архуса – канцеларија у Бриселу, Дански парламент – ЕУ канцеларија, Међународна средња школа за ЕУ, Програм локалног економског развоја на Балкану (ЛЕДИБ) и данска компанија намештајa са седиштем у Нишу „Ergomade”.

2010.

 • Град Ниш, Град Орхус и Агенција за локалну демократију за централну и јужну Србију потписали су 02.новембра Споразум о партнерству на “Програму институционалне подршке Града Орхуса Граду Нишу и Канцеларији ЛДА”.
 • Град Ниш формирао је Одсек за капиталне инвестиције уз финансијску подршку ЛЕДИБ програма. Задатак Одсека је да континуирано информише јавност о инвестирању у капиталне објекте, да промовише општу слику Града и одређених конкретних потеза, иницијатива и активности, као и константно праћење инвестиција, анализа података и њихово коришћење у сврхе предузимања будућих потеза и иницијатива у домену планирања и изградње. То значи да ће инвеститори на једном месту, на бржи и једноставнији начин добијати информације и решавати своје захтеве.Одсек за капиталне инвестиције ће олакшати комуникацију између локалне самоуправе и инвеститора, стандардизазијом процедура, унапређењем метода рада и побољшањем кодекса рада запослених што је и основни циљ реализације овог пројекта.Опремањем простора и ангажовањем десеторо едукованих и компетентних лица за рад Одсека стварају се повољни услови за пружање услуга према крајњим корисницима. Куповину опреме финансијски је подржао ЛЕДИБ програм куповином рачунарске опреме.

2009

 • Потписан је Протокол о братимљењу са градом Орхусом
 • Град Ниш и град Орхус потписали су Споразум о сарадњи на пројекту Центар за запошљавање – Job centar, који обухвата знање и дугогодишње искуство града Орхуса, а имплементираће се у граду Нишу и свим градским општинама

2008

 • Потписан Споразум о јачању капацитета између Програма ЛЕДИБ и града Ниша, основу кога су реализовани следећи пројекти:
  • Промовисање предузетничких вештина у средњим стручним школама
  • Израда Стратегије развоја туризма града Ниша
  • Оснивање одељења за капиталне инвестиције
  • Недељни билтен МСП у оквиру ”Народних новина”

2007

 • Програм ЛЕДИБ (програм локалног економског развоја на Балкану са фокусом на развој сектора малих и средњих предузећа) и град Ниш потписали  Меморандум о разумевању