Агенда 21 за културу

image_pdfimage_print

Агенда 21 за културу формулисана је и усвојена је на Четвртом форуму локалних власти одржаном у Барселони, 8. маја 2004. године. Удружење уједињених градова и локалних самоуправа (УЦГЛ), које представља највећу асоцијацију локалних самоуправа на свету, усвојило је Агенду 21 за културу као референтни документ за њихове програме посвећене култури и преузело улогу координатора процеса њене примене након усвајања. Одбор за културу Уједињених градова и локалних самоуправа, формиран на састанку у Пекингу јуна 2005. године, представља место сретања за градове, локалне самоуправе и мреже које културу третирају као основ својих развојних процеса.

У овом тренутку је више од 300 градова, локалних самоуправа и организација из целог света, међу којима и Барселона, Билбао, Болоња, Буенос Аирес, Женева, Гетеборг, Хелсинки, Келн, Копенхаген, Лајпциг, Малме, Монтевидео, Монтреал, Рио де Жанерио, Рим, Севиља, Стокхолм, Штутгарт, Торино, Тулуз и Венеција, усвојило Агенду 21 за културу.

Званично усвајање Агенде 21 за културу од стране локалних самоуправа је од великог симболичког значаја: она подразумева преузимање иницијативе да се заједно са грађанима обезбеди да култура има кључну улогу у урбаним политикама и истовремено показује солидарност и спремност на сарадњу са градовима и локалним самоуправама у свету.

Усвајање овог документа такође показује спремност једног града – његових политичких органа и грађана – да се култура третира као темељ његовог будућег развоја.

Скупштина града усвојила је Агенду 21 за културу у 2010. години.

Више информација о Агенди 21: www.agenda21culture.net

АГЕНДА 21 ЗА КУЛТУРУ (усвојена на седници Скупштине града од 29.10.2010.)