Нишки симфонијски оркестар

image_pdfimage_print

Нишки симфонијски оркестар, основан 1953. године, једна је од најзначајнијих институција културе у Србији и једини симфонијски оркестар у земљи изван Београда. Нишки симфонијски оркестар сарађивао је са значајним уметницима из земље и иностранства као што су диригенти Јуриј Темирканов, Ванчо Чавдарски, Емин Хачатуријан, Николај Бојаџијев, Јанис Адамидис, Тадеуш Хахау, Андреј Андрејев; и солисти: Виктор Тетјаков, Григориј Соколов, Стефан Миленковић, Наум Штаркман, Марио Хосен, Елизабета Шаховскаја, Љубиша Јовановић и др.

На репертоару оркестра налазе се дела од барока до музике XX века, као и вокално – инструментална дела, опере и камерна музика. Нишки симфонијски оркестар је у својој богатој концертној делатности наступао у Београду, Новом Саду, Подгорици, Скопљу, Мостару, Румунији, Бугарској, Италији, Аустрији, као и на значајним фестивалима као што су: Дубровачке летње игре, Мокрањчеви дани у Неготину, Олимпус фестивал у Грчкој и др.

Нишки симфонијски оркестар је оснивач и организатор Нишких музичких свечаности (НИМУС), значајног фестивала који има 30 година дугу традицију. За свој рад Нишки симфонијски оркестар је добитник значајних награда и признања од којих издвајамо: Награду Ослобођења града Ниша, Златну значку Југословенских Хорских Свечаности и Златну плакету Културно – просветне заједнице Србије.

НИШКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР
Генерала Милојка Лешјанина 16, Ниш
Тел/Факс: 018 246 620
Е-пошта: nisimfork@bankerinter.net
Интернет: www.simfonijski.com