Грчка

image_pdfimage_print

2021

 • У знак захвалности нишким ватрогасцима који су летос гасили пожар на острву Евија, регија Волви, са којом Град Ниш и Нишавски округ последње три године имају одличну сарадњу, позвала је нишке ватрогасце да наредне године бесплатно летују у Грчкој. Регија Волви послала је Граду званичан позив да ватрогасци и њихове породице бесплатно бораве 2022. године у њиховим приморским летовалиштима. Позив је прослеђен Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

2018

 • Делегација грчког града Сереса предвођена градоначелником Петросом Агелидисом боравила је у Нишу поводом обележавања градске славе Свети цар Константин и царица Јелена. Након што је недавно потписан споразум о братимљењу Града Ниша и општине Серес на северу Грчке у Сересу, по договору потписника, споразум је верификован и у Нишу, пред одборницима Скупштине града и градским званичницима, који су својим пристанком у градском парламенту, потврдили намеру Ниша да се и званично побратими са Сересом.

 

 • Делегација Града Ниша, на челу са градоначелником Дарком Булатовићем боравила је у Граду Сересу, на северу Грчке који је постао град побратим Нишу маја ове године. Сарадња у поменутим областима вршиће се кроз:размену расположивих информација између страна о питањима од заједничког интереса, реализацију заједничких консултација и посета, организовање мисија и радионица за бизнис и инвестиције, као и кроз размену информација за заједничко спровођење инвестиционих програма; испитивање могућности за заједничко учешће у развојним програмима које финансира Европска унија, заједничке акције које предузимају овлашћени званичници, удружења и други стручњаци који представљају обе локалне самоуправе; подршку у успостављању заједничких подухвата и њиховом даљем развоју у две локалне самоуправе,омогућавање размена између Делегација, чији циљ ће бити проучавање образовног и научног система, унапређивање професионалних вештина и организовање заједничких обука; омогућавање размене ученика и студената, размене научног знања, методологије, организовања научних предавања, семинара и такмичења; допринос у развоју туризма и имплементацији одређених заједничких активности у области туризма и организације туристичких садржаја; омогућавање размене културних делегација, предузимање заједничких акција у области културе, као и организовање фестивала уз учешће уметника обе стране; допринос у развоју партнерства у области спорта, размени делегација из области спорта, као и у организовању и спровођењу различитих спортских манифестација.

 

 • У присуству бројних званица из Округа, Града и Градских општина и других институција и великог броја медија, одржана је јединствена презентација хране и вина из древног манастира на Атосу. Гала вечера организована је  као захвалност за помоћ у обнављању манастира Хиландар након пожара пре 14 година, а своје вештине у припремању хране по древним рецептима старих хиландарских мајстора, наравно, прилагођених модерном времену, приказали су шеф кухиње Касиорас Мариос и  главни кувар Хиландара Христос Гремос са екипом свих кувара.

2013

 • У оквиру програма Европа за грађане Град Ниш са Удружењем општина Атине и Пиреја за заштиту животне средине (PE.SY.D.A.P.) реализује пројекат ELAIN (Међубалканска мрежа еколошких локалних власти). Остали партнери су Нови Сад-Србија, Источно Сарајево, Бања Лука и Бијељина-Босна и Херцеговина, Тирана-Албанија, Софија-Бугарска, Загреб, Осијек и Ријека -Хрватска, Букурешт-Румунија и Марибор – Словенија. Пројекат предвиђа више локалних и међународних састанака представника градова партнера, ради решавања еколошких проблема и размене искуства и добре праксе у области заштите живитне средине. Обавеза Града Ниша у пројекту је да организује састанке на локалном нивоу и да учествује на међународним састанцима. Град Ниш ће организовати три састанка на локалном нивоу, на којима ће бити присутни локални стејкхолдери, представници градске администрације задужени за заштиту животне средине, представници НВО и волонтерских група грађана. Резултати постигнути на састанцима, на којима ће тема бити проблеми заштите животне средине у граду, биће презентовани на међународним састанцима који ће бити одржани у Тирани, Бијељини и Атини. Друга обавеза Града је присуство његових представника медуђународним састанцима учесника у пројекту. Циљ ових састанака је препознавање заједничких проблема, размена искуства и добре праксе у области заштите животне средине градова партнера.

2011

 • Град Ниш учествовао је на скупу Пословни форум “Србија у Солуну 2011”. Пословни форум одржао се у оквиру посете српске државно-привредне делегације Грчкој и Националне изложбе српске привреде на 76. Међународном општем сајму у Солуну на коме су учествовали представници више од 40 привредних друштава и предузетничких компанија, института и привредних комора из Србије.

2011

 • Служба за послове градоначелника, Канцеларија за европске послове, у Европском кутку организовалa је изложбу фотографија Нови музеј Акропоља. Изложба је приређена у сарадњи са Хеленским фондом за културу из Београда.

Општина ГЛИФАДА из Атине – протокол о братимљењу потписан 1999. године

 • Пријатељи Града Ниша:
  • Солун (2000.)
  • Општина МАРУСИ из Атине (1999.)
  • Општина АЛИМОС из Атине (1999.)
  • Општина Касандра (1996.)
  • Општина Спарта (1996.)
 • Почасни грађани града Ниша:
  • Киријаки Панајотиди
  • Харалампије и Џоана Анастасију из хуманитарне организације “Бенџамин“,
  • Димитрис Ксенителис, бивши грчки конзул у Нишу.