Мађарска

image_pdfimage_print

2021.

 • Градоначелница Ниша и Амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер присуствовали су свечаној додели одликовања почасном конзулу Милоју Бранковићу, Витешког крста, мађарског ордена за заслуге којим га одликује председник Мађарске за изузетан допринос у ојачавању чврстих веза Србије и Мађарске. У холу Народног позоришта, где је свечаност одржана, отворена је изложба скулптура од вуне Арпада Пулаиа из Врбаса, уметника мађарског порекла.

2019.

 • Привредна делагација Града Kечкемета (Република Мађарска) на челу са Јожефом Галом, председником привредне коморе жупаније Бач Kишкен и замеником градоначелника града Kечкемета, срела се са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем. Током разговора и презентације између два града договорене су неке од могућности сарадње како на економском тако и на културном и образовном плану.

2018.

 • Мађарски нискотарифни авио-превозник Визер, од 15.новембра, летеће 3 пута недељно (уторак, четвртак, субота) са нишког аеродрома до Беча. У одговору на појачану тражњу и жељу за већим бројем повољних могућности за путовања Визер наставља да шири своју мрежу линија из Србије, нудећи у овој години укупно 20 линија до 8 земаља доступних са два српска аеродрома, што ће даље допринети повећењу долазних и одлазних туристичких кретања и побољшати пословне везе између земаља.

 

 • Град Ниш, Министарство спољних послова и трговине Мађарске, Амбасада Мађарске у Београду и Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, организовали су Мађарско – српски форум о водопривреди у Официрском дому у Нишу уз присуство представника неколико десетина фирми које се баве изградњом хидротехничких објеката, пречишћавањем отпадних вода и водоснабдевањем.

2016.

 • Током 2016. године у сарадњи Града Ниша, Аеродрома Константин Велики и мађарске нискотарифне компаније Wizz Аir успостављена су линије до Дортмунда и до Мемингена, аеродрома у близини Минхена у Немачкој и до холандског града Ајндховена.
 • У здању Официрског дома у Нишу у присуству амбасадора Мађарске у Србији Атиле Пинтера отворена је изложба под називом „Поглед на Мађарску“.  Уз кратак преглед основних географских, демографских, административних података, изложба посетиоце упознаје са битним догађајима из историје, од насељавања Мађара у Европи све до најновије историје данашње државе.

2015.

 • 25. јуна летом из Малмеа авионом мађарске компаније Wizz Аir, после годину и по дана поново је отворен редовни авионски саобраћај са нишког аеродрома. 29. јуна успостављена је друга редовна авио линија компаније Wizz Аir на релацији Ниш – Базел.

2014.

 • На конференцији за новинаре у Влади Републике Србије најављен је почетак обављања летова мађарске компаније Визер са нишког аеродрома. Авиони Визера летеће у почетку до швајцарског града Базела, а касније се очекују летови и до других европских дестинација. У присуству министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића, Амбасадора Мађарске у Србији Атиле Пинтера, комерцијални уговор о обављању летова потписали су извршни потпредседник компаније Визер Џон Стивенсон и директор аеродрома Константин Велики Владица Ђурђановић.

2013.

 • У Градској кући одржан је састанак са делегацијом привредника Мађарске о будућој економској сарадњи наших северних суседа и овог дела Србије. Делегацију мађарских привредника предводио је Ласло Волф заменик генералног директора ОТП групе, председник надзорног одбора ОТП банке Србија. Поред господина Волфа састанку су присуствовали и представници мађарских компанија у области грађевинрства, фармцеутике као и предстваници организације за регионалне послове и најзначајније мађарске орга низације послодаваца.

2012.

 • Канцеларија почасног конзула Републике Мађарске у Србији заједно са Амбасадом Републике Мађарске организовала је у Нишу изложбу фотографија посвећену чувеним мостовима Будимпеште.

2011.

 • Поводом обележавања друге годишњице рада Мађарског почасног конзулата у Нишу, организована је изложба посвећена познатом композитору Францу Листу и годишњици обележавања 200 година од његовог рођења.

2010.

 • Март
  • Делегација Града Ниша боравила је у посети мађарском граду Печују, овогодишњој културној престоници Европе, на иницијативу амбасаде ове земље и њиховог почасног конзула у Нишу Милоја Бранковића. Градови Ниш и Печуј партнери су у мрежи европских градова културе AVEC, а градоначелници Ниша и Печуја разговарали су о успостављању сарадње у области културе, уметности и привреде. Договорено је да се током ове године Град Ниш прикључи програму културне промоције Печуја. У нашем граду одржаће се “Дани Печуја”, у мађарском граду “Дани Ниша”, а становници оба града моћи ће да се, разменом фестивала и манифестација, упознају са другачијом културном баштином. Нишка делегација имала је прилике да се упозна са начином на који је овогодишња европска културна престоница презентовала своје потенцијале у европским оквирима и са капиталним инвестицијама реализованим из фонда за културну промоцију града. Најављено је и учешће мађарских привредника на наредном Нишком инвестиционом форуму .
  • Поводом прославе годишњице отварања мађарског Конзулата у Нишу, у Европској кући je отворена изложба пројектантске радионице студената архитектуре.  Изложба представља маштарије које је ренесансна Будимпешта пробудила код студената архитектуре Универзитета у Београду.  Ови фрагменти маште, у виду фото илустрованог колажа, видео и аудио радова, модних и архитектонских детаља, могу да постану подлога, као што је град Будимпешта био за студенте.

2009.

 • Јун
  • Одржани Дани Мађарске културе са циљем да се укаже на свестраност језика уметности који спаја и премошћује све разлике међу народима. Разноврсни програми у оквиру Мађарт фестивала представљане су продукције које достојно приказују мађарску културу у Србији. Љубитељи уметности имали су прилику да погледају представу Терапија позоришта из Суботице, а у Европској кући отворена је и изложба фотографија Кароља Цсонка из Печуја. У Бановини је одржан и концерт Гарден Квартета из Суботице. На затврању, у Народном позоришту у Нишу, наступио је  Национални ансамбл Алами Непи Егитес са представом “Легенда сунца”. Након тога, од 22 сата у Бановини одржан је џез концерт Јанош Наги, Freestyle Sextett I Magdolne Ruzsa.
 • Март
  • У Нишу је отворен Конзулат Републике Мађарске чији је основни циљ  јачање културне и спортске сарадње овог дела земље и Мађарске као и повезивање привредних субјеката овог региона и Мађарске. Нишлија Милоје Бранковић именован је за почасног конзула Републике Мађарске у Србији. Отварање  почасног конзулата Мађарске је од изузетног значаја за наш град чија је намера да оснажи међународну сарадњу са свим земљама у региону.