Јапан

image_pdfimage_print

2021.

  • Амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата и председник  Удружења инвалида рада Ниша Милош Стојковић потписали су уговор о донацији комби возила у вредности од  27.000 евра. Пројекат је подржао Град Ниш, а потписивању уговора у Амбасади Јапана у Београду присуствовала је заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић. Возило, које је прилагођенo за превоз особама са инвалидитетом, користиће инвалиди рада, особе са инвалидитетом са руралног подручја Ниша и слабо покретне старије особе.

2013

  • Дани Јапана у Нишу – у организацији у сарадњи са Амбасадом Јапана у Београду, Универзитетском библиотеком, Универзитетом и СКЦ-ом, Хаику новинама, Го клубовима Студент и ПроГо, аикидо и кендо клубовима из Ниша, оригами мајсторима, познаваоцима јапанског језика и манга уметницима

2012

  • Манифестација Мирис Јапана – одржана у сали Факултета уметности на којој је познати јапански уметник Кихаћиро Нишиура демонстрирао технике икебана, калиграфије и церемоније мириса. Публици се обратио и Тошио Цунозаки, амбасадор Јапана у Србији.

2011

  • Нишком Дому здравља уручена је мамографска опрема укупне вредности 70.000 евра, у склопу донације Владе Јапана и пројекта “Унапређења скрининга и превенције рака дојке у Србији”.

2010

  • Дани Јапана у Нишу: У галерија Синагога је постављена изложба јапанских лутака и графике а у специјалној школи Бубањски хероји и основној школи Сретен Младеновић Мика организоване су дечије радионице јапанске “Оригами” технике прављења фигура од папира. У Народном позоришту одржан концерт јапанске групе “Варики”. Дане Јапана у Нишу организује Јапанска амбасада у Србији у сарадњи са Друштвом пријатеља Србија – Јапан из Ниша и Народним музејом.

2009

  • Јапански амбасадор Тошио Цунозаки први пут је посетио Ниш од ступања на дужност поводом отварања салона Тојоте у Нишу – прва гринфилд инвестиција Тоyоте у Србији на укупној површини од 1500 м2.

2006 – 2007

  • У оквиру пројекта  – Социјално становање за ратне војне инвалиде и породице палих бораца рата од 1991.године –  изграђена су 24 стана у градској општини Пантелеј  уз финансијску подршку Владе Јапана, која је донирала 1,2 милиона евра.

2004

  • Клиничком центру у Нишу, уручена је медицинска опрема вредна 2,5 милиона долара као донација владе Јапана. Донација се састоји од 4 рентген апарата, 4 апарата за анестезију и друге опреме.