Млад град

image_pdfimage_print

Канцеларија за европске послове Града Ниша била је номинована за награду МЛАД ГРАД 2011 у категорији награда за локалну самоуправу за додељени јавни простор младима у локалној заједници.

Град Ниш 2010. године одлучио је да отвори Европски кутак – место у самом центру Ниша где ће млади суграђани имати могућност да се информишу о европској култури, европским институцијама, економији, правима, и многим другим темама. Главни циљ и визија овог пројекта су да се млади грађани Ниша заинтересују за развој једног модерног цивилног друштва, да се створи активна грађанска свест и тиме омогући боље разумевање Европске уније и процеса европских интеграција. Ширење свести о важности грађанског учешћа и потреби заједничког рада и сарадње између грађана, локалне самоуправе, организација цивилног друштва, медија и политичких странака треба да доведе до спровођења потребних друштених реформи у Србији, као најважнијег предуслова за придруживање Европској унији, уклапање у систем европских вредности и улазак у породицу модерних европских држава. Управо због тога, намера Града Ниша је да кроз Европски кутак на неки начин побољша квалитет живота наших суграђана, али да их истовремено подстакне да стварају, сами истражују и унапређују своја сазнања.

Поводом Међународног дана младих Грађанске иницијативе традиционално организују доделу признања МЛАД ГРАД. Признање се додељује локалним самоуправама које су највише допринеле унапређивању положаја младих у локалној заједници. Доделу признања организују Грађанске иницијативе у партнерству са Министарством за омладину и спорт и Министарством за људска права и државну управу и локалну самоуправу и у сарадњи са УСАИД, ИСЦ, ОЕБС, УНИЦЕФ, УНДП, УНФПА, ИЛО, ИОМ, ГИЗ и НАЛЕД. Награда МЛАДГРАД установљена је 2010. године. Циљ награде је да се ода признање за укупан допринос локалних самоуправа унапређењу положаја младих на локалу и тај допринос начини видљивим широј јавности.