Мреже градова

image_pdfimage_print
Град Ниш приступио је Асоцијацији европских градова кулуре (Alliance de Villes Européennes de Culture – AVEC). Циљ приступања Асоцијацији је усвајање европских стандарда квалитета у управљању културном и историјском баштином града, као и управљању актуелним културним стваралаштвом и њихово развијање у складу са принципима одрживог развоја.
_____________________ Град Ниш је приступио ECAD-у маја 2007. године на 14. Конференцији градоначелника градова који су чланови ECAD-а у Истанбулу. ECAD – European Cities Against Drugs (Европски градови против дрога) је водећа европска, непрофитна организација, са седиштем у Шведској, која промовише Европу без дрога и развија иницијативе против злоупотребе дрога подржавајући Конвенције Уједињених Нација против легализације дрога.
Energy Cities је европска асоцијација локалних власти које се баве креирањем своје енергетске будућности. Основана је 1990 и представља више од 1000 локалних власти из 30 земаља. Град Ниш је члан Асоцијације градова за енергетску ефикасност и промоцију одрживих енергетских стратегија кроз локално деловање од 2003.
Циљ приступања Лиги историјских градова је међународна промоција историјског и културног наслеђа Града Ниша, као и успостављање сарадње са другим градовима чланицама.
Град Ниш је члан Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) настала је као иницијатива формирана у оквиру програма “Подстицај економском развоју општина” (МЕГА), финансираног од стране америчког народа кроз америчку Агенцију за међународни развој (УСАИД), а који реализује Урбан Институт из Вашингтона.
СТАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ГРАДОВА И ОПШТИНА (СКГО) је национална асоцијација локалних власти у Србији, основана у Београду 1953. године, a реформисана 1998. године, са циљем развоја и унапређења локалне самоуправе, повезивања и сарадње градова и општина ради остваривања заједничких интереса, успостављања сарадње на локалном и међународном новоу и утврђивања заједничких интереса и циљева чланица. ( Опширније →)