Сусрети са амбасадорима и заједничке активности

image_pdfimage_print

2021.

Током  2021. године градоначелница Драгана Сотировски сусрела се:

 • са амбасадором Кипра Димитриосом Теофилакту и том приликом договорено је да се будућа сарадња развија у заједнички дефинисаним областима са циљем постизања конкретних и видљивих резултата за обе стране.
 • са амбасадорима и представницима амбасада франкофоне групе земаља о сарадњи у области економије, туризма, образовања и културе. Био је то веома важан састанак за Ниш са кога су потекли конкретни предлози о унапређењу сарадње са Египтом, Мароком, Тунисом, Камбоџом, ДР Конго, Гвинејом и Француском.
 • са амбасадорима нордијских земаља, и то амбасадором Норвешке Јорном Јелстом, амбасадором Финске Кимом Лахдервиртом, амбасадорком Данске Сузан Шајн и директорком развојне сарадње при Амбасади Шведске у Србији Карин Мекдоналд поводом одржавања конфренције „Јачање циркуларне економије у Србији – Нордијска искуства“ у Нишу.
 • са амбасадором Турске у Србији Хамијем Аксојем са којим је разговарала о успостављању редовне авиолиније између Ниша и Инстанбула, отварању конзуларног представништва Републике Турске у Нишу, сарадњи на ревитализацији споменичког наслеђа из периода Османског царства, доласку нових инвеститора у Ниш и овај део Србије.
 • амбасадорком Аустралије у Србији Рут Стјуарт са којом је разговарала о унапређењу сарадње Ниша са Амбасадом Аустралије и са градовима у Аустралији. Интензивнији контакти са аустралијском заједницом у Србији и српском заједницом у Аустралији, као и међусобно повезивање ИТ сектора су области са највише потенцијала у даљем унапређењу  сарадње две стране.
 • амбасадором Арапске Републике Египат Амр Агувејлијем и том приликом договорена је посета привредне делегација Египата Нишу у другој половини јула ове године. Биће то прилика да се египатски привредници упознају са условима инвестирања и да се разговора о могућностима за успостављање редовних директних летова из Ниша до појединих египатских градова. Најављено је и потписивање Писма о намерама о успостављању сарадње између градова Ниша и Шарм ел Шеика.
 • амбасадором Руске федерације у Србији Александром Боцан Харченком са којим је разговарала о неговању традиционално пријатељских односа и унапређењу економске и културне сарадње, као и очувању меморијала на територији града Ниша који сведоче о заједничкој историји две земље.
 • амбасадором САД-а у Србији Ентони Годфријем са којим је разговарала о даљој сарадњи и значају развоја партнерских односа који ће се даље развијати активношћу Америчке привредне коморе у Србији  и Клуба српско-америчког пријатељства.
 • амбасадором Краљевине Шведске у Србији Јаном Лундином. Заштита животне средине је била доминантна тема разговора, а заједнички рад Града Ниша са Амбасадом Шведске и Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (СИДА) на припреми пројектне документације за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода је пример успешне сарадње који би могао да буде узор и за друге градове у Србији када је реч о пројектима који се финансирају из фондова Европске уније
 • амбасадором Републике Финске у Србији Кимом Лахдевиртом а неке од тема током разговора биле су иновативне и напредне технологије, дигитализација, одрживи развој, предности циркуларне економије, области  могуће сарадње нишких и финских компанија, могућности успостављања авио линије између Ниша и финских градова.
 • амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом и том приликом разговарано је о унапређењу  будућих видова сарадње и проширењу веза на пољу економије и културе.

2020.

Током 2020. године градоначелница Драгана Сотировски сусрела се:

 • амбасадором Републике Француске у Србији Жан Луј Фалконијем са којим је разговарала о унапређењу сарадње Ниша и наше регије са регијама у Француској и стварању повољног амбијента за веће присуство француских предузећа и њихово инвестирање у Нишу и околини.
 • амбасадором Републике Бугарске у Србији Радком Влајковим са којим је разговарала о Коридору 10, будућом гасоводу, модернизацији железничког правца према српско-бугарској граници, бугарским компанијима које раде у Нишу и Србији, припадницима бугарске националне мањине, раду Генералног конзулата Бугарске у Нишу.
 • амабсадором Републике Италије у Србији Карлом Ло Кашом са којим је разговарала  о ширењу пословних активности италијанских компанија  које послују у Србији,  мотивисању италијанских привредника да још више улажу у овој део Србије као и унапређењу сарадње у области туризма и културе.
 • амбасадором Републике Мађарске у Србији Атилом Пинтером а током разговора прецизиране су области будуће сарадње.Ниш ће искористити мађарска искуства у бањском туризму како би развијали Нишку Бању, као и мађарска искуства у области пречишћавања отпадних вода. Договорена је и директна сарадња економске канцеларије мађарске амбасаде и КЛЕР-а и сарадња нишког водовода и водовода Будимпеште.

2019.

Током 2019. године градоначелник  Дарко Булатовић сусрео са:

 • генералним конзулом Бугарске у Србији Едвином Сугаревим поводом завршетка његовог мандата у Србији. Током разговора  обострано је указано на значај веома добрих билатералних односа између Србије и Бугарске, даљег унапређења економске и културне сарадње, као и решавања мањинских питања
 • амбасадором Туниса Сејф Алах Реџибом и том приликом договорене су активности везано за успостављање директне сарадње између Града Ниша и Града Бизерте у Тунису.
 • амбасадором Француске Жан Луј Фалконијем и представио пројекте Града Ниша везано археолошка налазишта у Нишу, постројење за прераду воде, отварање Научно-технолошког парка и сарадњу малих и средњих предузећа.
 • Новопостављеним амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем и упознао га са потенцијалима Ниша у привредном, образовном и културном сегменту, а посебно са напорима које локална самоуправа у сарадњи са Владом и Председником Србије предузима како би се Ниш учинио бољим местом за живот, али и пословање, посебно у смислу привлачења нових инвеститора, и када су у питању велики инфраструктурни пројекти, попут фабрике за прераду отпадних вода у питању, и када је реч о организацији и унапређењу рада институција локалне самоуправе битних за функционисање привреде.
 • шефом Делегације Еу у Србији амбасадором Семом Фабрицијем поводом доделе сертификата зан 34 локалне самоуправе које су реализовале пројекте у оквиру програма ЕУ ПРО који ће им омогућити даразвију и унапреде географске информационе системе.
 • новопостављеним амбасадорм Француске Жан Луј Фалконијем и током разговора посебна пажња поклоњена је реализацији пројекта археолошког истраживања градског поља и нишке тврђаве у који су укључени стручњаци из Француске тачније из града Арла који већ неколико година има сарадњу са Нишом.
 • амбасадорима из такозване Арапске групе – амбасадором Палестине М. Набханом, амбасадором Алжира А. Шебшхубом, амбасадором Египта А. Агувејлијем, амбасадором Кувајта Ј. Абдулсамадом, амбасадором Марока М.А. Белхажом, амбасадором Туниса С.А. Режебом, отправник послова Амбасаде Либије М. Абугарином и амбасадором Ирака Ф.Х.М Ал Исом, који су боравили су у Нишу како би се упознали са привредним потенцијалима Ниша.
 • амбасадором Данске Андреасом Хогардом приликом облежавања три године пословања данске компаније Better Collective у Нишу и разговарали су о могућностима сарадње компанија из ИТ сектора из Ниша и Данске.
 • амбасадором Финске у Србији Кимом Лахдевиртом разговарао о приоритетима финског председавања ЕУ и о могућностима да се финска укључи у инвестирање у области ИТ технологије на овом подручју.
 • амбасадором Краљевине Шведске у Србији Јаном Лундином о унапређењу сарадње и даљем развоју билатералних односа. Досадашња сарадња је била одлична, посебно у домену културе и заштите животне средине, што се нарочито односи на пројекат изградње Постројења за прераду отпадних вода, које са скоро 50 милиона Евра финансира Европска Унија, а реализује шведска државна агенција СИДА. Истакнута је и важност одржавања 3 авио линије из Ниша ка градовима у Шведској, и то престоници Штокхолму и Малмеу, а однедавно и Гетеборгу. Обострано је оцењено и да унапређење ваздушног, али и свих осталих видова саобраћаја, значајно повећава капацитете Ниша и овог дела Србије у привлачењу нових инвеститора из ове пријатељске земље, што ће, како је договорено, бити у фокусу будуће сарадње Ниша и амбасаде Краљевине Шведске.
 • амбасадором Републике Индонезије у Србији Мохамадом Чандра Видја Јудхом. На састанку је изражен обострани интерес за унапређивање односа и успостављање ближе сарадње у областима културе, спорта и привреде. Амбасадор је позвао све привреднике из Ниша на велики трговински сајам у Џакарти, који се одржава октобра ове године.

 

 • амбасадором Републике Турске у Београду Танжу Билгичем, пре утакмице репрезентација Турске и Словеније у оквиру Европског првенства у кошарци за жене. У разговору је оцењено да постоји стални напредак у односима Турске и Србије, захваљујући понајпре одличним односом два председника што се огледа у расту спољнотрговинске размене, али и све већем приливу инвеститора из Турске у Србију. У разговору је оцењено и да је, у години када се обележава 140 година успостављања дипломатских односа Србије и Турске, важно развијати и добре односе у свим осталим сферама, од културе, науке и образовања, па до спорта.
 • амбасадором Кубе у Србији Њ.Е. Густавом Триста дел Тодом.  На састанку су градоначелник и амбасадор разматрали нове облике размене на пољу образовања, медицине, културе и привреде кроз активности које ће Ниш имати у наредном периоду, као највећи град на југу Србије и један од центара овог дела Балкана
 • са амбасадором Републике Словеније у Србији Изстоком Јарцом а главне теме током сусрета биле су привредно-економска и спортска сарадња Града Ниша и Словеније.
 • амбасадором Краљевине Белгије у Србији Кун Адамом и разговарао о могућностима за унапређење сарадње у свим областима од културе, језика, образовања па до привреде.
 • амбасадором Бугарске у Београду Ратком Влајковим приликом посете потпредседнице Владе Републике Бугарске Маријане Николов Србији и Граду Нишу. Тема сусрета било је стварање услова  за унапређење, пре свега, привредне сарадње, али и могућностима за успостављање ближих веза и у науци, образовању и култури.
 • амбасадором Краљевине Шведске Јан Лундином приликом посете делегације Шведске агенције за међународну развојну сарадњу која је подржала припрему идејног пројекта и тендерске документације за постројење и сакупљаче отпадних вода у Нишу.
 • амбасадором Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувеилијем са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње, пре свега у области туризма и унапређења  туристичке понуде Ниша.
 • амбасадором Велике Британије у Србији Денис Кифом,који је био у дводневној посети Нишу у оквиру акције Popup Амбасада коју ова амбасада по први пут организује управо у нашем граду.
 • амбасадором Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстадом и том приликом истакнута је спремност обе стране за продубљење и проширење већ успешне сарадње у много области, а амбасадор Бјорнстад је истакао спремност норвешке амбасаде, и норвешке Владе уопште, да подржи све иницијативе које иду у правцу унапређења односа, како кроз подршку и помоћ позоришним и музичким ансамблима, фестивалима, уметничким галеријама и музејским институцијама да се представе норвешкој публици, али и спремност да учествују у организацији доласка и представљања културних посленика Норвешке у Нишу.
 • амбасадорком Румуније у Београду Оаном Кристином Попа о подршци Румуније Србији током председавања Румуније Европским Саветом.
 • амбасадором Јужне Кореје Че Хјонг Чаном о унапређењу сарадње града и менаџмента јужнокорејских компанија које послују у Нишу.

 

 

2018.

Током 2018. године  градоначелник Дарко Булатовић сусрео се са:

 • са аташеом за културу и првим саветником Амбасаде Руске Федерације Александром Николаевичем Конанихином  поводом откривања спомен плоче на нишком аеродрому у знак сећања на десетогодишњицу уклањања убојитих средстава са писте нишке ваздушне луке у Нишу. Влада Руске Федерације тада је одобрила  за разминирање нишког аеродрома  помоћ у износу од шест милиона долара
 • амбасадором Немачке у Србији Томасом  Шибом и разговарали су о сарадњи у области привреде и културе између града и једне од најразвијенијих држава Европе. Тренутно у Србији послује 400 немачких компанија, па је ова држава водећа по броју инвеститора са сталним трендом унапређења сарадње. Непосредан повод за посету амбасадора Немачке Нишу било је свечано отварање катедре за германистику на Филозофском факултету.
 • новоименованим амбасадором Индије у Србији Субратом Батачарџијем. Током састанка разговарало се пре свега о привредним темама.
 • првим секретаром Амбасаде Шведске у Србији Идом Ројтершверд, руководиоцем програма за заштиту животне средине Одељења за међународну развојну помоћ Шведске у Србији и разговрали су о напретку на пројекту припреме техничке документације за спровођење пројекта сакупљања и прераде отпадних вода у Нишу који се спроводи у оквиру програма Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине (PEID) који је подржала Влада Шведске кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарадњу.
 • амбасадором Данске у Србији Андерсом Хоугором и разговарали су о инвестицијама данских компанија у Ниш. Састанку је присуствовао и менаџмент данске компаније Better Collectivе, која послује у области софтверске технологије, већ две године у Нишу.
 • амбасадором САД у Србији Кајлом Скатом. На састанку је констатована добра досадашња сарадња локалне самоуправе и Амбасаде Сједињених држава, посебно на пољу развоја цивилног сектора и проширења привредне, културне и научне сарадње. Непосредан повод за долазак амбасадора Ската у Ниш била је донација за Дечију хемато-онколошку клинику у Нишу.
 • са амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом. Тема разговора била је могућа сарадња између Града Ниша и кинеских компанијама на реализацији инфраструктурних пројеката у Нишу и региону, али и реализација потенцијалних инвестиција кинеских компанија у изградњу нових производних капацитета у Нишу.
 • амбасадором Француске у Србији Фредериком Мондолинијем на отварању изложбе под називом „Наша историја наша сећања“ посвећене сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. и на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату. Градоначелник Булатовић и амбасадор Мондолини учествовали су у форуму на тему српско-француских односа и дугогодишњег пријатељства два народа, а поводом 15.годишњице Француског института у Нишу.
 • Замеником шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду Јоакимом Верном приликом обележавања Европске недеље мобилности у Нишу и промовисања мера за смањење коришћења путничких аутомобила и побољшања услова за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.
 • амбасадором Јапана у Србији Ђунићи Марујамом, који је искористио почетак обележавања недеље јапанске културе у Нишу за своју прву званичну посету граду. Јапанска влада сарађује са локалним заједницама у Србији кроз програм бесповратне помоћи. Оно што је посебно важно Јапану као земљи која се често суочава са природним катастрофама је  развијање сарадње између две земље и размена знања о превенцији природних катастрофа, као и о опоравку након тога.
 • амбасадором Аустрије у Србији Николаус Лутеротијем приликом отварања фабрике Цумтобел за производњу ЛЕД расвете. Овај поновни сусрет уследио је после непуна два месеца након прве званичне посете амбасадора Лутеротија Нишу и састанка са Градоначелником Булатовићем када је истакнута важност коју аустријска дипломатија даје процесу придруживања Србије Европској унији, а посебно током свог председавања Еу.
 • амбасадорoм Египта Амр Агувејлијем а повод сусрета био је округли сто на тему сарадње привредника из Ниша и из Египта који се одржао у Регионалној привредној комори Ниш. Непуних месец дана пре тога амбасадор Египта боравио је у првој званичној посети Граду Нишу поводом наступа ансамбла модерног балета Каирске опере у оквиру званичног програма Нишвил џез театра. Представа је део програма „Месец египатске културе” поводом 110 година од успостављања дипломатских односа Египта и Србије.
 • амбасадором Шведске у Србији Јаном Лундином. Током сусрета било је речи о сарадњи две земље и посебно о пројектма у којима Шведска помаже Град Ниш.
 • амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером приликом одржавања српско – мађарског форума о водопривреди, на којем су учествовали привредници две земље који послују у овој области.
 • амбасадором Белорусије у Србији Валериј Бриљовим и том приликом одржана презентација привредних потенцијала Града Ниша и размотрене су могућности о сарадњи на бројним пољима са пријатељском Белорусијом.
 • шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем коме су презентовани пројекти и инвестиције који се реализују у Нишу а посебан акценат је стављен на инфраструктурне пројекте и то на оне у којима финансијски учествује Европска унија.

 

2017.

Током 2017. године градоначелник Ниша Дарко Булатовић, и његови сарадници, сусрели су се са:

 • амбасадорком Републике Македоније у Србији Вером Јовановском која је боравила у Нишу поводом обележавања јубилеја Удружења Македонаца Вардар. Градоначелник и амбасадорка разговарали су о унапређењу сарадње на пољу образовања, информационих технологија, културе и здравства.
 • амбасадором Сувереног малтешког реда у Србији Албертом ди Луком и амбасадором Тајвана у Мађарској  Ендрием Чангом. Непосредни повод за долазак амбасадора је помоћ коју Суверени малтешки ред пружа лицима која конкуришу за помоћ  преко њиховог официјелног сајта. У овом случају ради се о младој Нишлијки која је упутила захтев за помоћ како би се спровело лечење.
 • амбасадором Шведске Јаном Лундином поводом обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Шведске и званичне прославе која је одржана у Нишу. Још једна прилика за сусрет била је и потписивање  Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Града Ниша које означило почетак припреме техничке документације за имплементацију Пројекта сакупљања и прераде отпадних вода у Граду Нишу, који финансира Влада Шведске кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарању – SIDA, а у оквиру програмa „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине” (PEID).
 • амбасадором Аргентине у Србији Рикардом Фернандесом који је у Нишу боравио поводом Дана аргентинског филма. Заменик градоначелника проф. др Милош Банђур и амбасадор разговарали су о сарадњи две земље у економским односима, као и о богатој јужно америчкој култури и Аргентини као једној од земаља носилаца културнохг развоја посебно филмског стваралаштва.
 • амбасадором Швајцарске у Србији Филипом Геом приликом представљања пројекта Караван игре у Нишу. Покровитељ пројекта је премијерка Србије Ана Брнабић а пројекат реализују Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Art Mentor из Луцерна и Министарства за државну управу и локалну самоуправу.
 • амбасадорком Аустралије у Србији Џулијом Фини која је боравила у Нишу поводом Нишвил џез фестивала и наступа аустралијске групе Visions of а Nomad чије је учешће на фестивал помогла Амбасада Аустралије у Србији.
 • амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Васиљевичем Чепурином са којим су разговарали о наставку и неговању традиционално добрих пријатељских односа са руским народом, али и о сарадњи града Ниша и руског града Калуге.
 • амбасадорком Индије у Србији Нариндер Чаухан на пријему за инвеститоре из Индије који су постали власници предузећа Блок сигнал. Још једна прилика за сусрет била је и представљање Програма индијске техничке и економске сарадње за држављане Републике Србије у Нишу који реализује Министарство спољних послова Владе Индије у сарадњи са Министарством за европске интеграције РС.
 • амбасадором Турске у Србији Танџу Билгицом. На састанку се разговарало о модалитетима будуће сарадње Града Ниша и амбасаде Турске у Србији, како на пољу  привреде, тако и у области културе. Овом приликом у Градској кући били су и малишани који ће крајем јуна на дечјем музичком фестивалу „Србија у ритму Европе“ играти, певати и плесати у ритму Турске коју ће на том такмичењу представљати.
 • генералним секретаром Министарства спољних послова Аустрије др Михаелом Линхартом приликом отварања Почасног конзулата Аустрије у Нишу. Иако је седиште конзулата у Нишу, он ће покривати Нишавски, Зајечарски, Пиротски, Топлички, Јабланички и Пчињски округ.
 • амбасадором Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстадом, коjи jе са представницима Нордијске пословне алијансе боравио у Нишу. Овај састанак била је прилика да се размотре могућности за развој економске сарадње.
 • амбасадором Финске у Србији Перти Иконеном. Градоначелник и амбасадор разговарали о могућностима пре свега привредне сарадње Града Ниша и финских градова, а било је речи и о могућностима да се одређене финске компаније појаве у Нишу у својству будућих инвеститора. Потом су градоначелник и амбасадор у парку испред Градске баште у Тврђави засадили пет нових стабала брезе у знак поштовања према вредном јубилеју Финске, стогодишњици стицања независности.
 • амабсадором Јапана у Србији Ђуићи Такахаром. Градоначелник је представио пројекте са којима град намерава да аплицира за средства код амбасаде Јапана у нашој земљи. Он се захвалио амбасадору на свесрдној помоћи коју је јапански народ и Влада Јапана пружала грађанима Ниша и нишким установама, пре свега у медицинској опреми.
 • амбсадором Немачке у Србији Акселом Дитманом приликом полагања камена темељца за изградњу прве фабрике немачке компаније Леони у Нишу. Реч је о инвестицији вредној 22 милиона евра.

2016.

Од почетка мандата 12.  јула, 2016. године, градоначелник Ниша Дарко Булатовић  сусрео се са:

 • амбасадором САД-а у Србији Кајлом Скатом и разговарали су о унапређењу сарадње Града Ниша са представницима САД-а у нашој земљи.
 • амбасадором Аустрије у Републици Србији Јоханесом Ајгнером са којим је разговарао о унапређењу привредне, као и сарадње на пољу образовања и културе. На састанку је најављено да ће Република Аустрија у току 2017. године отворити свој први почасни конзулат у Србији и то у Нишу.
 • амбасадором Републике Пољске у Србији Томашом Негођишем. На пријему је разговарано о сарадњи у области привреде, културе и образовања и договорено је да се организује привредно-економски форум на коме би учествовали заинтересовани инвеститори из Пољске.
 • амбасадорком Републике Француске у Србији Кристин Моро приликом Потписивања Писма о намерама између француских градова Арл и Жиронд и Града Ниша о сарадњи у области културно историјског наслеђа.
 • амбасадорком Македоније Вером Јовановском Типко и том приликом разговарали су о сарадњи која треба да буде фокусирана на културу, размену студената, туризам, али и на образовање и привреду.
 • са отправником послова амбасаде Краљевине Данске у Србији Мортеном Сковгардом Хансеном и представницима данске компаније из области енергетике која је заинтересована за улагања на подручју Града Ниша. Тема састанка била су даља улагања данских компанија на југу Србије.
 • са генералним конзулом Републике Бугарске у Нишу Едвином Сугаревим и разговарали су о унапређењу прекограничне сарадње која се огледа кроз заједничке пројекте које финансира Европска унија.
 • амбасадорком Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекова и том приликом су разговарали о могућностима за сарадњу словачких и привредника града Ниша.
 • амабсадором Немачке Акселом Дитманом приликом потписивања уговора о подстицајима између немачке компаније Леони и РС Министарства привреде за изградњу новог погона фабрике Леони у Нишу где ће бити запослено најмање 2200 радника.

 

Активности градоначелника проф. др Зорана Перишића до истека мандата:

 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадорку Словачке у Србији Дагмар Репчекову. На састанку са градоначелником проф. др Зораном Перишићем разговарало се о приоритетима Словачке која јула преузела шестомесечно председавање Саветом ЕУ и сарадњи у области аутоиндустрије, која је изузетно значајна грана индустрије у тој земљи.
 • Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт и градоначелник Ниша Зоран Перишић свечано су отворили ЕУ инфо кутак у самом центру Ниша. По отварању Кутка, амбасадор ЕУ Давенпорт је отворио још један значајан догађај у Нишу – изложбу фотографија „ЕУ и Србија: 15 година партнерства” у Великој Сали Официрског дома у Нишу. Изложбу чини 20 илустративних фотографија и она је део обележавања значајног јубилеја – деценије и по подршке Европске уније нашој земљи.
 • Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич боравио је у Нишу. Повод за посету Нишу било је извођење представе Еуропа у оквиру обележавања „Месеца Европе“ у Нишу у организцији Делегације Европске уније у Србији и Амбасаде Републике Словеније, у сарадњи са ЕУ инфо кутком Ниш. На састанку са градоначелником проф.др Зораном Перишићем највише се разговарало о могућностима економске сарадње.
 • Амбасадор Белгије у Србији Лео Даес посетио је Ниш и одржао предавање студентима Економског факултета. У сусрету са градоначелником Ниша Зораном Перишићем договорена је презентација потенцијала града у белгијској амбасади. Током разговора речено је да ће Белгија и њене међународне институције помоћи Србији у процесу придруживања ЕУ.
 • У здању Официрског дома у Нишу у присуству амбасадора Мађарске у Србији Атиле Пинтера и градоначелника Ниша Зорана Перишића отворена је изложба под називом „Поглед на Мађарску“.  Уз кратак преглед основних географских, демографских, административних података, изложба посетиоце упознаје са битним догађајима из историје, од насељавања Мађара у Европи све до најновије историје данашње државе.
 • У присутву министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, амбасадора САД-а Кајла Ската и представника Града Ниша симболичним полагањем временске капсуле на простору некадашње касарне „Бубањски хероји“ означен је почетак радова на пројекту „Нови Ниш“ компаније Clean Earth Capital Serbia. „Нови Ниш“ простираће се на око 300.000 квадрата на земљишту површине 15 хектара и биће нови центар општине Палилула, једне од пет градских општина. У изградњи стамбеног дела комплекса биће употребљени монтажни елементи у складу са техникама које се користе у Америци. Прва усељења требало би да уследе 2018. годинe, а цео комплекс, према најавама инвеститора требало би да буде готов 2021. године.
 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић сусрео са новим бугарским конзулом у Нишу Едвином Сугаревом. Градоначелник је пожелео добродошлицу новом конзулу и пожелео успешан рад на овој дипломатској функцији. Србија и Бугарска имају добру сарадњу, а оно што је веома важно је чињеница да је на располагању обема државама 34 милиона евра из ИПА пројеката прекограничне сарадње.
 • Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић састао се са амбасадором Украјине Олександром Александровичем. Током разговора размотрене су могућности сарадње појединих области у Украјини и града Ниша. Закључено је да простора има за сарадњу у области културе и спорта, а једна од идеја је да се украјинска кинематографија представи Нишлијама на неком од будућих мини фестова који се огранизују у Нишу.

2015.

 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадорку Француске у Србији Кристин Моро. Конкретан повод за долазак француске амбасадорке је потписивање споразума Града Ниша са Француским институтом о даљој сарадњи у области културе. Овим споразумом дефинише се заједнички оквир деловања Града Ниша и Француског института, тачније његовог огранка у граду.
 • Градоначелник Ниша Зоран Перишић поздравио се генералним конзулом Бугарске у Нишу Атанасом Крстином који завршава свој дипломатски рад у Нишу где је био на позицији генералног конзула. Овом посетом конзул Крстин званично се опростио од грађана Ниша,а именовање новог конзула очекује се до краја године.
 • Амбасадор САД-а у Србији Мајкл Кирби одржао је предавање у Нишу на Економском факултету, студентима, професорима и привредницима југоисточне Србије, где је говорио о економији – о ономе шта је затекао када је дошао у Србију и економији Србије данас. Предавању на Економском факултету присутвовао је и градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић, као и представници Универзитета, привредних субјеката и градских општина.
 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадора Турске Мехмеда Кемала Бозаиа. У разговору градоначеника два званичника размотрене су могућности привредне али и других видова сарадње. Турске авио компаније заинтересоване су да успоставе сарадњу са нишким аеродромом. После пријема уодржан је и састанак са представницима нишких привредника, на којем се конкретније говорило о привредној сарадњи и евентуалним инвестицијама турских компанија у Нишу.
 • Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић састао се са амбасадором Грчке у Србији Константиносом Икономидисом, са којим је имао прилику да разговара о темама заједничких интересовања и билатералне сарадње.
 • Амбасадор Руске федерације Александар Чепурин боравио је у Нишу и састао се са градоначелником проф.др Зораном Перишићем. Након састанка амбасадор Русије и градоначелник Ниша отворили су фестивал Дани руског дечијег филма који је главни повод доласка руског амбасадора у наш град. Програм фестивала предвиђа приказивање 15 анимираних, 2 играна и 4 документарна руска филма. Дани руског дечијег филма у Србији «Бајке детињства» се одржавају у оквиру социјалног пројекта „Руси на Балкану“. Фестивал се организује уз финансијску подршку Министарства културе Руске Федерације и уз организациону подршку Амбасаде Руске Федарације у Србији, Руског Дома у Београду и других партнера.
 • Британски амбасадор у Србији Денис Киф који је на тој позицији од прошле године поводом градске славе први пут посетио је Ниш. Том приликом са њим се састао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, а теме разговора су биле привредна и културна сарадња, као и пут Србије ка Европској унији.
 • Заменик градоначелника Љубивоје Славковић састао се са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом приликом његове посете Нишу. Током разговора било је речи о досадашњој сарадњи са делегацијом ЕУ у Србији, али и о могућностима да се Град Ниш укључи у нове пројекте које финансира ЕУ. У склопу посете шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта нашем граду отоворен је Сајам пројеката које је финансирала Европска унија под називом „Европска унија и Србија на делу” у организацији Делегације Европске уније у Србији и Фестивал европског филма.
 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са амбасадором Шведске У Србији Кристером Аспом и овом приликом разговарало се о Нишу као центру информационих и комуникационих технологијама и искуствима шведске на овом пољу.
 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић био је домаћин амбасадору Канаде у Србији Филипу Пинингтону. Том приликом разматране сеу могућности будуће сарадње.У Канади живи око 120.000 Срба. С друге стране на овдашњим просторима послује само једна канадска компанија, и то у Сомбору у сфери рударства. Сусрет је организован у жељи да статистика буде промењена на обострану корист.
 • У сусрету градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића и амбасадорке Републике Француске Кристин Моро заједнички је оцењено да ће француски градови и даље развијати дугогодишње пријатељство са Нишом. Ово је прва званична посета амбасадорке Француске Кристин Моро, која је однедавно на овој функцији.У сектору привреде Француска је у Нишу присутна од 2008., када је фирма Кожифер приватизовала предузеће “Мин скретнице”. Сарадња се очекује и у сфери заштите животне средине, јер је Француска заинтересована за учешће у јавно-приватном партнерству нишких комуналних предузећа. Сарадња је, за сада, најразвијенија у области образовања, културе и спорта, чему је нарочито допринео Француски Институт.
 • Aмбасадор Аустрије у Србији др Јоханес Ајгнер, посетио је Град Ниш и том приликом састао се са градоначелнииком Ниша проф. др Зораном Перишићем. Амбасадор Аустрије најавио је оснивање почасног конзулата у Нишу, који би помогао јачању пријатељских односа и створио добре основе за унапређење привредне и културне сарадње овог региона са Аустријом. Током разговора било је и речи о сарадњи у области ваздушног саобраћаја, јер велики број људи из овог дела Србије има рођачке или пословне везе са Аустријом, па би уколико постоји економска оправданост било веома значајно да се успостави ваздушни саобраћај из Ниша ка Бечу или евентуално престоници словачке Братислави, која се налази близу аустријског главног града.

2014

 • Нови амбасадор Јужне Кореје у Србији Ли До-Хон посетио је Ниш, и том приликом састао се са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем и представницима фабрике Јура и Шин Вон. Фабрике Јура и Шин Вон овде добро послују. Управо то је био разлог да нови амбасадор Јужне Кореје Ли До-хун у Србији, за своју прву радну посету одабере Ниш. Овом приликом речено је да је довођење нових инвеститора у град је главни циљ сарадње са овом азијском земљом. Међутим, да би се народи међусобно боље разумели, неопходна је и сарадња у области културе.
 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са амбасадором Хрватске Горданом Маркотићем. Овом приликом било је речи о економској сарадњи и то у области машинске и прехрамбене индустриjе и трговине, као и о сарадњи у ваздушном саобраћају између Ниша и Истарске региjе.
 • У Амбасади Туниса одржана је свечана академија поводом обележавања улоге Севера Африке у опоравку и обуци српске војске у Првом светском рату под називом „Бизерта у срцу Србије“. Свечаности је у име Града Ниша присутвовао помоћник градоначелника проф.др Јован Стојковић који је том приликом уручио писмо о намерама градоначелника Ниша амбасадору Туниса Мађиду Хамалавију, у којем се истиче да Град Ниш подржава иницијативу да се градови Ниш и Бизерта прогласе градовима пријатељства. У писму се апострофира да ова иницијатива показује искрено пријатељство два народа склопљено пре једног века догађајима из Првог светског рата, када су се наши преци сусрели у Бизерти. Бизерта је дом једног од највећих српских војних гробаља на подручју Северне Африке, где почива 698 српских војника.
 • Захваљујући разумевању Амбасаде Индије у Србији за ситуацију у којој се налазила наша земља током великих поплава, а у сарадњу са индијским Саветом за културу у Њу Делхију, организован је хуманитарни концерт традиционалног индијског плеса, чији је приход намењен поплављеним подручијима у Србији. Поред хуманитарног карактера овај концерт организован је у намери да се ојачају и продубе културне везе Индије и Србије.
 • Градоначелником Ниша проф. др Зоран Перишић састао се амбасадором Аргентине у Србији Рикардом Ф. Фернандезом. Током састанка било је речи о развоју културно привредне и научне сарадње две земље, а посебно је наглашено да је Ниш један од ретких градова у Србији који је недавно формирао Jужноамерички културни центар чији је задатак у унапређење свих видова сарадње овог региона и земаља Латинске Америке.
 • Гост Града Ниша био је амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо који је са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем разговарао о даљем развијању привредне и културне сарадње Италије и Града Ниша.

 

 

 

2013.

ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА АЛЖИРА У СРБИЈИ, 06.12.2013.
САРАДЊА СА АМБАСАДОМ ШВЕДСКЕ У ОБЛАСТИ СПРЕЧАВАЊА НАСИЉА НАД ЖЕНАМА, 02.12.2013.
САСТАНАК СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ПРИВРЕДНИКА ИЗ МАЂАРСКЕ, 25.10.2013.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРКУ ИНДИЈЕ, 24.10.2013.
ПРИЈЕМ ЗА ШЕФА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СРБИЈИ, 11.10.2013.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ЈАПАНА, 30.09.2013.
КАРДИНАЛ СКОЛА ПОСЕТИО ГРАДСКУ КУЋУ У НИШУ, 20.09.2013.
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ГРАДА АРЛА, 18.07.2013.
ДЕЛЕГАЦИЈА КИНЕСКЕ АМБАСАДЕ У НИШУ, 15.06.2013.
САСТАНАК СА ДЕЛЕГАЦИЈАМА ГРАДОВА КУРСК И БЕЛГОРОД, 05.06.2013.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ФИНСКЕ, 23.04.2013.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРКУ КИПРА У СРБИЈИ, 15.04.2013.
ДЕЛЕГАЦИЈА БУГАРСКОГ ГРАДА ЛОВЕЧА ПОСЕТИЛА НИШ, 28.03.2013.
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ЦРНЕ ГОРЕ У СРБИЈИ, 22.03.2013.
ПОСЕТА АМБАСАДОРА НЕМАЧКЕ, 14.03.2013.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА КАНАДЕ, 07.03.2013.
ПРИЈЕМ ЗА АТАШЕА АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ У СРБИЈИ, 18.02.2013.
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ, 01.02.2013.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ИТАЛИЈЕ, 18.01.2013.

2012.

ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА, 28.11.2012.
НОВИ ДИРЕКТОР УСАИД ПРОЈЕКТА ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА У НИШУ, 22.11.2012.
ШКОТИ ДОНИРАЛИ ВАТРОГАСНО ВОЗИЛО, 16.11.2012.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА АУСТРИЈЕ, 08.11.2012.
ПРИЈЕМ ЗА ДЕЛЕГАЦИЈУ ДЕПАРТМАНА ЖИРОНД, 25.10.2012.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ БУГАРСКЕ, 22.10.2012.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ЈАПАНА, 16.10.2012.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ГРЧКЕ, 19.09.2012.
АМБАСАДОР МАЂАРСКЕ У НИШУ, 18.09.2012.
АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СЛОВАЧКЕ У НИШУ, 22.08.2012.
ПОСЕТА ФРАНЦУСКОГ АМБАСАДОРА, 20.07.2012.
ПРИЈЕМ ЗА ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА РЕПУБЛИКЕ БУГАРСКЕ У НИШУ, 17.07.2012.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ, 20.04.2012.
СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ГРАДОВА НИША И АРХУСА, 20.03.2012.
ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ИЗДАВАЊЕ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА, 25.01.2012.
ПРВА ПОСЕТА АМБАСАДОРА КИНЕ НАШЕМ ГРАДУ, 18.01.2012.

2011.

ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА СЛОВАЧКЕ, 27.09.2011.
АМБАСАДОР ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ У ПОСЕТИ НИШУ, 15.07.2011.
ХОЛАНДСКИ АМБАСАДОР У ПОСЕТИ НИШУ, 06.06.2011.
АМБАСАДОРКА ДАНСКЕ У ПОСЕТИ НИШУ, 31.03.2011.
АМБАСАДОР ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ ОБИШАО НОВУ ФАБРИКУ У ДОЊЕМ МЕЂУРОВУ, 23.03.2011.
МАЂАРСКИ АМБАСАДОР У ПОСЕТИ НИШУ, 18.03.2011.
ПРЕДСТАВНИЦИ АМБАСАДЕ ИНДОНЕЗИЈЕ У НИШУ, 17.02.2011.
ОТВОРЕНА БОЛНИЦА ЗА ХЕМОДИЈАЛИЗУ, 08.02.2011.
ПОСЕТА АМБАСАДОРА НОРВЕШКЕ, 04.02.2011.
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ШВАЈЦАРСКЕ, 03.02.2011.
ПРИЈЕМ ЗА БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА, 31.01.2011.

2010.

ДЕЛЕГАЦИЈА ИНДОНЕЗИЈЕ У НИШУ, 20.12.2010.
НОВИ АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ У ПОСЕТИ НИШУ, 13.12.2010.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА И ПРИВРЕДНУ ДЕЛЕГАЦИЈУ СЛОВЕНИЈЕ, 03.12.2010.
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ШВЕДСКЕ, 25.11.2010.
СУСРЕТ СА ДИРЕКТОРКОМ ЦЕНТРА ЗА ХИТНУ ПСИХОЛОШКУ ПОМОЋ, 18.11.2010.
ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА УСПЕШНЕ САРАДЊЕ, 28.10.2010.
ПОСЕТА ХРВАТСКОГ АМБАСАДОРА И ХРВАТСКИХ ПРИВРЕДНИКА, 01.10.2010.
ПРИПРЕМЕ ЗА ОТВАРАЊЕ ЦЕНТРА ЗА РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА, 06.09.2010.
ДЕЛЕГАЦИЈА РУСКОГ МИНИСТАРСТВА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПОСЕТИЛА НИШ, 03.06.2010.
СРБИЈИ ЈОШ 174 МИЛИОНА ЕВРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ, 26.05.2010.
ДАН ЕВРОПЕ У НИШУ, 04.05.2010.
ДОНАЦИЈА АМБАСАДЕ САД НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ, 28.04.2010.
ПРИЗНАЊА СРПСКИМ ВЕТЕРАНИМА, 21.04.2010.
ЦЕНТАР ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ, 15.04.2010.
ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА СЛОВАЧКИХ ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА, 15.04.2010.
БАЛЕТ “МАЈОРКА” ЗА СИГУРНУ КУЋУ, 13.04.2010.
АМБАСАДОР КИНЕ У НИШУ, 08.04.2010.
КАНАДСКИ АМБАСАДОР ПРВИ ПУТ У НИШУ, 25.03.2010.
ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА МАЂАРСКОГ ПОЧАСНОГ КОНЗУЛАТА У НИШУ, 17.03.2010.
ДОНАЦИЈА УСАИД-А ЗАВОДУ ЗА ХИТНУ ПОМОЋ, 10.03.2010.
КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИКЕ ЛЕДИБ ПРОГРАМА, 08.03.2010.
АМБАСАДОР ШВАЈЦАРСКЕ У ПОСЕТИ НИШУ, 26.02.2010.
МАКЕДОНСКИ АМБАСАДОР У НИШУ, 24.02.2010.
САРАДЊА НИША И ШВЕДСКЕ НА ИЗРАДИ СТУДИЈА ИЗВОДЉИВОСТИ, 29.01.2010.
ДЕЛЕГАЦИЈА ТРИРА У НИШУ, 22.01.2010.

2009.

ПОЧАСНИ КОНЗУЛ ФРАНЦУСКЕ У НИШУ, 08.12.2009.
У НИШУ ОТВОРЕН ПРВИ “МСЈЕ БРИКОЛАЖ” ХИПЕРМАРКЕТ, 08.12.2009.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ИТАЛИЈЕ И ВИСОКЕ ВОЈНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ИТАЛИЈЕ И СРБИЈЕ, 26.11.2009.
ИНДОНЕЗИЈА У НИШУ, 14.10.2009.


АМБАСАДОРИ МАЂАРСКЕ И ШПАНИЈЕ И ПРЕДСТАВНИЦИ АМБАСАДЕ САД У НИШУ, 09.10.2009.

ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРЕ ШВЕДСКЕ И ДАНСКЕ, 08.10.2009.
АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА У ПОСЕТИ ГРАДУ НИШУ, 01.10.2009.
ТРЕЋИ САСТАНАК НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ПРОГРАМА ЛЕДИБ, 30.09.2009.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА НЕМАЧКЕ ВОЛФРАМА МАСА, 28.09.2009.
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ, 15.09.2009.
АМБАСАДОР ГРЧКЕ ПОСЕТИО НИШ, 22.07.2009.
АМБАСАДОР ТУРСКЕ У НИШУ, 20.07.2009.
ПРЕДЕЛИ КИПРА НА ИЗЛОЖБИ У НИШУ, 30.06.2009.
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ШПАНИЈЕ, 20.06.2009.
ДАНИ МАЂАРСКЕ У НИШУ, 17.06.2009.
КОМПАНИЈА MR.BRICOLAGE У НИШУ, 16.06.2009.
МАГИЈА ДАЛИЈЕВЕ УМЕТНОСТИ И У НИШУ, 16.06.2009.
90 НИШЛИЈА ДОБИЛО ПОМОЋ ЗА ОТПОЧИЊАЊЕ БИЗНИСА, 04.06.2009.
НОВИ АМБАСАДОР ЈАПАНА ПРВИ ПУТ ПОСЕТИО НИШ, 14.05.2009.
ДЕЛЕГАЦИЈА БРИТАНСКОГ ОКРУГА ЈОРКШИР У НИШУ, 09.05.2009.
ФРАНЦУСКА КОМПАНИЈА САЖЕМ У НИШУ, 27.03.2009.
САРАДЊА НИША И СЛОВЕНИЈЕ, 26.03.2009.
ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА ПОЧАСНОГ КОНЗУЛА МАЂАРСКЕ У НИШУ, 20.03.2009.
АМБАСАДОР КОНУЗИН И ТЕАТАР ИЗ РУСИЈЕ У НИШУ, 13.03.2009.
СТУДИЈЕ ИЗВОДЉИВОСТИ ЗА НИШКИ ВОДОВОД И АЕРОДРОМ, 11.03.2009.
ПОТПИСАНО ПИСМО О НАМЕРАМА СА ШВЕДСКИМ ГРАДОМ ВЕКШО, 11.03.2009.
САРАДЊА НИША И ВЕКША, 10.03.2009.

2008.

ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА ЈЕВРЕЈСКЕ ОПШТИНЕ У НИШУ, 18.12.2008.
ЕВРОПСКА УНИЈА У НИШУ, 18.11.2008.
НИШ, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ЕВРОПЕ, 20.10.2008.
ПРИПРЕМА СТУДИЈЕ ИЗВОДЉИВОСТИ РАЗВОЈНИХ ПРОЈЕКАТА, 18.10.2008.
НИШ ДОБИЈА ЛОГИСТИЧКИ И КАРГО ЦЕНТАР, 10.10.2008.
САРАДЊА СА ДАНСКОМ, 07.10.2008.
СЕПТЕМБАР У НИШУ-ДИПЛОМАТСКА И ЕКОНОМСКА ОФАНЗИВА, 06.10.2008.
САРАДЊА НИША И КИЈЕВА, 03.10.2008.
ГРАД ПРЕУЗИМА БРИГУ О РАДУ БИЗНИС ИНКУБАТОР ЦЕНТРА, 01.10.2008.
НИШ НА МЕЂУНАРОДНОЈ БЕРЗИ КУЛТУРЕ И АРХЕОЛОГИЈЕ У ИТАЛИЈИ, 27.09.2008.
АМБАСАДОРКА ДАНСКЕ НА ПРИЈЕМУ У ГРАДСКОЈ КУЋИ, 25.09.2008.
ГРАД НИШ УШАО У USAID-ов ПРОГРАМ ПОДСТИЦАЈА ЕКОНОМСКОМ РАЗВОЈУ ОПШТИНА, 24.09.2008.
АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ ПОСЕТИО НИШ, 19.09.2008.
ГАСОВОД У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ЈУГОИСТОКА СРБИЈЕ, 19.09.2008.
МИНИСТАР ДАЧИЋ И АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ КОНУЗИН У НИШУ, 15.09.2008.
ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ НЕМАЧКИХ ЗВАНИЧНИКА И ПРИВРЕДНИКА, 15.09.2008.
ГРЧКА И СРБИЈА – ЛОКОМОТИВА НАПРЕТКА БАЛКАНА, 11.09.2008.