Кина

image_pdfimage_print

2019

  • Представници Компаније Хуавеј посетили су Ниш и са градоначелником Дарком Булатовићем и његовим сарадницима, као и представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација разговарали о сарадњи на пројекту Ниш – паметан град. На радном састанку у градској кући, делегација Хуавеја  представила је  потенцијале и могућности овог технолошког гиганта који су већ имплементирани у већем броју градова и чије функционисање значајно подиже функционалност тих градова и посебно позитивно утиче на квалитет живота становника. То се огледа пре свега у виду смањења саобраћајних и комуналних проблема, што опет доводи и до смањења загађења, подизања енергетске ефикасности, уштеда у електричној енергији и другим енергентима и, коначно, до уштеда у новцу потребном за функционисање најважнијих градских система.

 

  • Делегација Града Ниша коју су чинили помоћник Градоначелника Милош Милошевић, директор ЈКП Медиана Драгослав Павловић и директор ЈКП Паркинг сервис Дејан Димитријевић боравила је, на позив и у организацији компаније Хуавеи, на традиционалном Форуму паметних градова у Шенжену у Кини. На Форуму су представљена достигнућа која су у овој области остварена у већем броју градова у свету, и која ће, у сарадњи са Компанијом Хуавеи, бити имплементирана  и у Нишу. Асоцијација паметних градова, тренутно окупља око 700 метропола, међу којима су и Пекинг, Сингапур, Барселона, Дубаи и многи други. Циљ је стварање паметних дигиталних сервиса за грађане који ће омогућити безбедније и паметније друштво и амбијент. Интеграција ових технологија ће помоћи градским управама да изграде сигурно, интелигентно и ефикасно социјално и економско окружење. У склопу Форума, чланови нишке делегације имали су низ састанака са представницима менаџмента Хуавеија, а уприличен је и обилазак Централе Корпорације, као и командних центара из којих се руководи комплетним системом паметних и безбедносних сервиса града Шенжена који је водећи у свету по примених високотехнолошких иновација у организацији функционисања града.

 

  • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је са потпредседником Владе Републике Србије и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем и министром финансија Синишом Малим присуствовао састанку са руководством компаније „Хуавеј” који је оджан у седишту компаније „Хуавеј” у Пекингу. Начелно је договорено да Ниш буде прва локална самоуправа у Србији у којој би требало да буде реализован пројекат паметних градова. У том смислу, у наредном периоду, биће одабрана три комунална сервиса од тестираних седам, који ће бити обухваћени пилот пројектом. Пројекат паметног града ће у будућности знатно олакшати свакодневни живот становника Ниша.

 

  • У Пекингу је одржан велики међународни самит „Појас и пут” а у делегацији Србије коју је предводио председник Александар Вyчић био је и градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је присуствовао пленарним састанцима и потписивању међудржавних споразума и уговора. Градоначелник Булатовић  је учествовао  на Форуму Дигитални пут свиле, који представља један од тематских форума у ​​оквиру Другог Форума за међународну сарадњу Појас и Пут имајући у виду да су градови  Ханџо (НРК) и Ниш (РС) именовани као пилот градови за иницијативу економске сарадње на информатичком путу свиле између Народне Републике Кине и Републике Србије. Током званичне посете Кини градоначелник Ниша Дарко Булатовић присуствовао је потписивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и компаније “Хуавеј” за пројекат “Паметни градови”. Сврха тог документа, које је у име Владе Србије потписао министар телекомуникација Расим Љајић, јесте развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеј као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут  Ниша, Београда и Новог Сада.

 

2018

  • На међународној конференцији о дигиталној економији у кинеском граду Хангџоу  поптисано је Писмо о намерама зa jачање развоја Информатичког пута свиле између Града Хангџоу  и Града Ниша. Град Хангџоу из Кине и Град Ниш из Србије  на основу сагласности о значају дигиталне економије за економски и друштвени развој, договорили су се да је потребно уанпредити сарадњу у области дигиталне економије у складу са начелима једнакости, међусобног поштовања, општеприхваћених правила међународног права и узајамних користи. Стране потписнице обавезују се на блиску сарадњу у сектору дигиталне економије, укључујући и да ће Ханџо и Ниш бити именовани као пилот градови за иницијативу економске сарадње на информатичком путу свиле између Народне Републике Кине и Републике Србије, интензивирање комуникације и сарадње у секторима: е-трговина, паметно управљање градом, модерна логистика, онлајн туризам, анимација, гејминг сектор и др., као и отвореност других области за даљу реализацију билатералне сарадње.