Египат

image_pdfimage_print

2021

Делегација Јужног Синаја и Амбасаде Египта боравила је у дводневној посети Граду Нишу. Повод је био потписивање Писма о намерама за успостављање сарадње између Града Ниша и Града Шарм ел Шеика. Делегацију Јужног Синаја  коју су чинили власници највећих ланаца хотела у Шарм ел Шеику и околини предводио је гувернер Јужног Синаја Халед Фуда. Током два дана боравка у Нишу представници Јужног Синаја обишли су најзначајније културно историјске и природне локалитете. У сусрету са домаћим привредницима, туристичким радницима и директором предузећа „Аеродроми Србије“ у Регионалној привредној разговарало се о унапређењу сарадње на пољу туризма. Посебан акценат стављен је на могућност улагања у бањски туризам. Разматрано је успостављање путничког авио саобраћаја између Ниша и Шарм ел Шеика. Делегација је посетила и Научно-технолошки парк где се упознала са начином функционисања организације, а затим је посетили и неколико компанија у Научно-технолошком парку. Чланови делегације су изразили заинтересованост за оснивање једног мини научно-технолошког парка у Шарм ел Шеику у склопу тамошњег универзитета уз стручну подршку Научно-технолошког парка и Универзитета у Нишу.

 

2018

Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа у сарадњи са Амбасадом Египта у Србији организовала је Округли сто и сусрет са привредницима из Египта, ради унапређења и проширења привредне сарадње Египта и Србије. Округлом столу, поред привредника из Египта, присуствовали су Амбасадор Амр Агувејли и министар саветник Амбасаде, Аyман Алy Осман Хассан. Овај Округли сто организован је у оквиру Египатске економске недеље.

После недавне посете египатског амбасадора нашем граду, реализована је прва сарадња Града Ниша и Амбасаде Египта кроз заједничку радионицу из области ликовне уметности. Египатски сликар проф. Ибрахим Газала одржао је предавање под називом „Сарадња Србије и Египта на пољу уметности“. Ибрахим Газала је египатски визуелни уметник, сликар, професор уметности и писац, познат је по свом типичном стилу и богатим топлим бојама. Његова уметничка дела верно приказују египатски пејзаж, лепоту коју види у природи, као и страст према боји.

У Регионалној привредној комори Ниш организован је разговор привредника са амбасадором Египта Амр Агувејлијем, са циљем упознавања и иницирања ближег повезивања, јер је оцењено да тренутна економска сарадња две земље не одговара актуелним и традиционалним политичким односима и да јачање привредних веза, мора бити један од приоритетних интереса обе стране.

 

У Амфитеатру, на обали Нишаве, прве вечери другог по реду „Нишвил џез театар фестивала“ наступила је трупа за модерну игру Каирске опере са балетском представом Плави слон. Представа „Плави слон” је настала 2014. године и заснована на истоименом роману Ахмеда Мурада који је годину дана након изласка постао најпродаванији роман на Међународном сајму књига у Каиру 2013. године. Трупу за модерну игру Каирске опере основало је Министарство културе Египта 2013. године. Представу „Плави слон” имали смо прилику да видимо у Србији, у оквиру Месеца египатске културе, а у част стодесетогодишњице успостављања дипломатских односа између Египта и наше земље.