Локални еколошки акциони план (ЛЕАП)

image_pdfimage_print

Маслинова грана 2001.додељена СО Ниш за први

усвојени ЛЕАП у Србији

Локални еколошки акциони план (ЛЕАП) први је пример локализације Агенде 21 у области екологије и животне средине у Републици Србији, израђен 2001.године у Нишу.

Нишки ЛЕАП добитник је престижног признања под називом Маслинова грана у 2001.години, коју додељује еколошки магазин „Чекајући ветар” Радио Београда 2 за највећи допринос очувању, заштити и унапређењу животне средине на простору Србије.
“Документ Локални еколошки акциони план општине Ниш, урађен током 2000/2001. године, има за циљ да прикаже локалну стартегију у заштити и унапређењу животне средине, као и да помогне у разрешењу насталих конфликтних еколошких проблема на локалном нивоу. Зато овај ЛЕАП првенствено усмерава пажњу на оне “црне тачке” – проблеме које би локална самоуправа могла, већ овог часа, малим инвестиционим улагањима и интервенцијама у кратком временском интервалу, да савлада, да уклони контраверзно наслеђе минулих година, да колико толико елиминише ововремена еколошка погоршања, странпутице и заблуде. Да умањи фрустрације грађана нагомилане последњих година неправилним одношењем према природи и злоупотребама у животном простору.

Пројекат је рађен у сарадњи са општинским и градским институцијама без чијих претходних истраживања не би била успешно урађена идентификација приоритетних проблема животне средине на нивоу локалне заједнице…”