Туризам

image_pdfimage_print

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА НИШ
в.д. Директорка: Драгана Петковић
Адреса: Наде Томић 15, 18000 Ниш
Тел: 018/524-877
Е-пошта: info@visitnis.org
Интернет страница: www.visitnis.org

Туристичка организација Ниш” основана је 1995. године као служба чије су основне делатности израда програма развоја и унапређења туризма на подручју Ниша и Нишке Бање. Под овим активностима подразумева се организовање информативно пропагандне делатности (израда проспеката, плана града, постера, цд презентација, разгледница, сувенира и сл.), промоција туристичке понуде Ниша и Нишке Бање на туристичким берзама и сајмовима у земљи и иностранству као и организација информативних пунктова и центара.

У оквиру Туристичке организације Ниш послују поред дирекције у ул. Наде Томић 15, и  четири туристичко-информативна центра, у улици Обреновићева 38., Тврђава бб, Туристички информативни центар Дигитални музеј Тврђава бб и Туристички информативни центар на Аеродрому Константин Велики.

У информативним центрима Туристичке организације Ниша можете:

  • добити све информације везане за туризам града и околине  (цене смештаја у хотелима у Нишу и Нишкој Бањи, радно време и цене улазница за музеје, цене изнајмљивања водича и сл.)
  • добити брошуре и флајере о Нишу и Нишкој Бањи
  • добити план града Ниша
  • купити разгледнице Ниша и Нишке Бање
  • купити књиге о археолошким налазиштима и историјским споменицима
  • изабрати и купити неки од сувенира Ниша

Капија истока и запада

Medijana

Одувек су историчари, географи, путописци и књижевници овај град називали капијом Истока и Запада. У Нишу, једном од најцтаријих градова овог дела Европе, захваљујући изузетном географском положају, укршта се више путних праваца који повезују Средњу и Западну Европу, Влашку низију и Поморавље са Јадранским, Егејским и Црним морем. Такав географски положај одређивао је, током векова судбину Ниша.

Открића на локалитетима: Бубањ и Хумска Чука, указују на насељеност нишког подручја од неолита и раног бронзаног доба.

Историја ових простора, великим делом ратничка и рушилачка памти Римљане, Готе, Илире, Трачане, Келте, Хуне и друге народе.

Родни град великог цара

Рођењем Флавија Валерија Константина у Нишу, у другој половини III века, римског цара, заштитника хришћанства и великог државника и ратника, град добија значајно место у светској историји, попримајући такав сјај и у VI веку, у време владавине Јустинијана I, обновитеља империје.

Tvrdjava Tvrdjava

Висок степен развоја и значаја, Нишу доносе Немањићи. Велики српски жупан Стефан Немања, отац Светог Саве, прикључивши Ниш Србији 1183. године, намеравао је да га учини престоницом. Све до пада српске средњевековне државе под турску власт Ниш је био велики економски, културни и стратешки центар.

Савремени развој Ниша почиње 1878. године, ослобађањем од Турака, после близу пет векова робовања. Ниш је тада закорачио у најзначајнији период своје историје: постао је друга престоница савремене Србије.

PasterovZavod CentarGrada

У Нишу је била резиденција краља Милана и краља Александра Обреновића – Кнежев двор, у коме су они често боравили, посебно у време одржавања седница Народне Скупштине. За време Првог светског рата Ниш је био ратна престоница Србије – од краја јула 1914. до средине октобра 1915. године.

Град богате културе и историје

Захваљујући бурној историји Ниш је, у правом смислу речи, постао град – музеј. Витрине и депои Народног музеја су пребогати предметима непроцењиве историјске вредности са бројних налазишта.

Tvrdjava NarodnoPozoriste

Народно позориште има традицију дужу од једног века, а завеса Позоришта лутака је први пут подигнута 1951. године. Галерија савремене ликовне уметности, чувар је богатог уметничког блага, али и промотер модерних струјања у ликовном стваралаштву. Излаже се у неколико галерија: „Србија“, „Павиљон“ и „Салон 77“ у Тврђави.