Швајцарска

image_pdfimage_print

2019.

 • Скупштина града Ниша добила савремени софтвер који омогућава одборницима и јавности добијање информација о седницама “притиском на једно дугме” и 78 таблет рачунара. Предности ефикаснији рад одборника, транспарентност и уштеда на штампању скупштинских материјала од чак два милиона динара годишње. Пројекат је финансирала са 130.000 долара владина Швајцарска агенција за развој и сарадњу, уз подршку УНДП-а. Ниш је први град у Србији који је добио овакву дигиталну платформу, односно, елкектронски систем који је урађен према потребама пословника о раду Скупштине града Ниша и другим специфичностима рада локалног парламента.
 • Истраживање јавног мњења о задовољству грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправа спроведено је у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss Pro“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи УНОПС у партнерству са СKГО. Истраживање је реализовано методом „лице у лице“, у периоду од 15. марта до 20. априла 2019. године, на територији 50 општина и градова у Србији, односно на укупном узорку од 11.387 грађана у ових 50 јединица локалне самоуправе. Уз анкетирање, истраживање је обухватило и дубинске интервјуе, којима се на детаљан, квалитативан начин дошло до информација о комуникацији и сарадњи са општином/градом, раду општинских/градских служби, корупцији, локалном развоју и учешћу грађана у раду локалне самоуправе. У дубинским интервјуима учествовало је 260 представника бизниса, медија и цивилног друштва. Након што је 2010. године било свега 22 посто испитаника који сматрају да локалне власти воде рачуна о грађанима, бележи се тренд раста, па је 2013. године било 26 посто, 2017. године је измерено 37 посто, а последњи истраживачки налаз је да 45 посто испитаника има позитивне ставове о третману грађана од стране локалне самоуправе.
 • Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, наставили су ове године реализацију пројекта Караван игре. Овог пута програмом је обухваћено 10 градова у Србији, а Ниш је био један од домаћина. Караван игре је намењен едукацији и стипендирању талената. То је пројекат који укључује сасвим нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстиче локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Кроз интензивне програме Каравана игре, сагледава се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите образовне програме, као и технички капацитети за успостављање домаћих и иностраних гостовања. Програм Каравана игре обухвата изложбе, филмски програм, презентације, представе и гала концерте у извођењу првака и солиста балета, али и ученика балетских школа из Београда и Рима. Караван игре доноси курсеве балета и савремене игре за све генерације, који се завршавају отвореним презентацијама.
 • Град Ниш потписао је Меморандум о разумевању у области доброг управљања са Програмом подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO. Циљ програма је да допринесе побољшању квалитета живота грађана Србије, нарочито оних који припадају рањивим друштвеним групама, кроз унапређење владавине права на локалном нивоу, јачање друштвене кохезије и повећање одговорности, транспарентности, ефикасности и делотворности локалних самоуправа, као и учешћа становништва у процесима доношења одлука. Влада Швајцарске, кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (SDC) определила је средства у укупном износу од 5,8 милиона евра за реализацију програма у периоду од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2021. године. Канцеларија за Уједињене нације за пројектне услуге (UNOPS) као имплементатор је одговорна за реализацију програма који ће се у одређеним активностима спроводити у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО). Kључни партнери програм су Влада Србије, односно Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (МРЗБС). Локалне самоуправе из Шумадије и западне, јужне и источне Србије обухваћене програмом представљају кључне актере и кориснике програма који, заједно са својим институцијама и организацијама цивилног друштва, треба да преузму власништво над активностима које се спроводе у областима програма: добро управљање, социјална укљученост и родна равноправност.

2013

 • Четворо српских студената са универзитета у Француској, Аустрији, Америци и Италији боравили су на тронедељној летњој пракси у градским управама и предузећима у Нишу у оквиру реализације пројекта „Упознај државу Србију” који спроводи НАЛЕД у сарадњи са Теленор фондацијом и Амбасадом Швајцарске у Београду. Боравак студената из дијаспоре осмишљен је тако да се током рада у локалној самоуправи упознају са начином рада градске администрације, њеном улогом у привредном систему Србије, као и односом локалне самоуправе и привредника који послују на њеној територији.
 • У Нишу је у оквиру државног програма облежавања 17 векова од доношења Миланског едикта премијерно изведено јединствено мзичко дело “Музика Константиновог града”. Домаћин вечери био је Амбасадор Швајцарске Жан-Данијел Рух а Амбасада Швајцарске у Београду финансијски јепомогла реализацију овог концерта.

2009

 • Током 2009. године, Регионални центар за стручно усавршавање запослених у образовању у Нишу придружио се пројекту Професионалног развоја запослених у образовању (Professional Development Project – PDP), који се реализује на основу Меморандуму о разумевању, који је потписан 2003. између влада Швајцарске – Агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и Министарства просвете Републике Србије.

2001

 • Град Ниш је јула 2001. године са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу (СДЦ) потписао споразум о примени програма подршке општинама. Циљ овог програма је био да се промовише аутономна, ефикасна и одговорна локална самоуправа, а сам програм садржи пет области деловања – развој општина, процес образовања и обуке, реформа управе, развој приватног сектора и интегрисање мањинских група у друштво.
 • Током  ове  године  влада Швајцарске финансирала је  такође:
 • део радова на реконструкцији надвожњака у Зетској улици;
 • изградњу основне школе у Медошевцу;
 • уградњу четири нова прекидача снаге 400 КW (вредност прекидача износи милион динара) у трафо станицу  – Ниш два –  чиме је обезбеђен сигурнији рад целог преносног система.
 • изградњу канализационог чворишта колектора у улици Ивана Милутиновића у Нишу. Укупна вредност радова била је 7.306.063,00 динара, од тога 3.619,341,00 динара је донација Швајцарске. Значај реализације овог пројекта је дислоцирање излива канализационих отпадних вода који су дугогодишњи проблем мештана насеља Медошевац.

2000

 • Потписан је уговор између Скупштине града Ниша и Швајцарске хуманитарне организације (СДР)  чиме је званично је почела изградња 6 нових стамбених објеката са по четири стана у насељу Паси Пољана. Вредност грађевинских радова износила је нешто више од 10 милиона динара а град је обезбедио земљиште и комуналну инфраструктуру(вредност око 3 милиона динара). Јануара 2001. године уручени су кључеви за 24 стана. Високи комесаријат за избеглице Уједињених нација, набавио је основни намештај и огревно дрво.
 • Ј П Пчелица добило је транспортно возило које ће бити коришћено за допремање хране из централне кухиње до обданишта. Возило вредно 15.000 немачких марака представља донацију градске владе, швајцарске амбасаде и швајцарске хуманитарне организације СДР.
 • ЈКП Наисус добило је од СДР-а апарат за анализу присуства органског угљеника у подземним и површинским водама. Ова донација у укупној вредности од 45.000 немачких марака резултат је пројекта, у који, посредством Скупштине града Ниша заједнички улазе СДР и Наисус а односи се на праћење квалитета подземних и површинских вода у Нишу.