Počasni konzuli

image_pdfimage_print

Počasni konzuli

Grad Niš, posle prestonice, ima najbrojniji diplomatski kor u Srbiji. Diplomatske agremane dobilo je petoro uglednih Nišlija, koji su stekli zvanje počasnog konzula. Velika Britanija, Mađarska, Francuska, Slovačka i Austrija izabrale su Nišlije za svoje počasne konzule, ceneći njihovo zalaganje i doprinos jačanju veza i saradnje u raznim oblastima sa tim državama.

Počasni konzuli u vršenju svoje funkcije aktivno doprinose unapređenju prijateljskih odnosa sa državom koju zastupaju, i u saradnji sa stalnom misijom te države, pomažu razvoj bilateralnih kontakata i veza u svim oblastima od uzajamnog interesa.


Počasni konzul Velike Britanije prof. dr Petar Bošnjaković

Petar Bošnjaković

 Profesor Petar Bošnjaković je ugledni radiolog u Kliničkom centru Niš. Prvi je Nišlija počasni konzul, koji je diplomatski agreman kao diplomata Velike Britanije dobio 2006. godine.

mob: 063/408-224
e-pošta: petarbos@eunet.rs

https://www.gov.uk/world/serbia


 Počasni konzul Republike Mađarske – Miloje Branković

Miloje Branković

 Miloje Branković je uspešan niški privrednik i vlasnik jedne od najuspešnijih niških firmi “Ekotrade”. Mađarska ambasada ga je 2009. godine imenovala za počasnog konzula.

Kontakt telefon:: 063/402-147
e-pošta: micabrankovic@yahoo.com

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/YU/h


Počasni konzularni agent Republike Francuske – Saša Miljković

Saša Miljković

Saša Miljković, rođeni Parižanin. Ekonomista je sa višegodišnjim  iskustvom rada u Evropskoj komisiji, kao i sa medijima i civilnim sektorom. Početkom decembra 2009. godine imenovan je za konzularnog predstavnika Republike Francuske u Nišu.

Kontakt telefon:: 065/465-7317; 066/852-8008
e-pošta: sacha.miljkovic@gmail.com

https://rs.ambafrance.org/


Počasni konzul Republike SlovačkeStela Jovanović

Stela Jovanović

 Nišlijka Stela Jovanović je lingvista sa dugogodišnjem iskustvom u novinarstvu. Na funkciji počasnog konzula Republike Slovačke je od januara 2010. godine.

Kontakt telefon: 063/418-411
e-pošta: stelaj57@gmail.com

http://www.belehrad.mfa.sk/web/sk


Počasni konzul Republike Austrije– Goran Jovanović

Goran Jovanović

Goran Jovanović je jedan od osnivača i vlasnika austrijsko-srpske firme ”Tagor”. Austrijska ambasada ga je imenovala za  počasnog konzula Republike Austrije 2017. godine. Konzulat Republike Austrije se nalazi u prostorijama ove firme, u kompleksu Elektronske industrije u Nišu.

Kontakt telefon: 063/478-510

e-pošta: goran.jovanovic@tagor.rs

https://www.bmeia.gv.at/oeb-belgrad/