Počasni građani Grada Niša

image_pdfimage_print

Grad Niš, tokom svoje bogate istorije, dodeljivao je zvanje počasnog građanina raznim zaslužnim pojedincima.  To priznanje dodeljivano je ličnostima iz zemlje i sveta, koje su svojim naučnim, političkim ili humanitarnim radom, kao i drugim oblicima delovanja doprineli razvoju i širenju ugleda Grada Niša.

Služba za poslove Gradonačelnika, u saradnji sa Istorijskim arhivom, došla je do podataka o počasnim građanima Niša, koji su to zvanje dobili u daljoj prošlosti Grada.

Za prvog počasnog građanina slovi Kralj Srbije Milan Obrenović, oslobodilac Niša od turske vlasti. Istorijski arhiv ne poseduje dokument o tome kada je tačno Kralj Milan proglašen počasnim građaninom, ali ima dokumente iz kojih se ta informacija posredno saznaje.

Počasni građanin Niša bio je i ser Tomas Lipton, kralj čaja u Velikoj Britaniji – čaj u kesicama je njegov izum. Osnivač firme „Lipton Tea“ boravio je u Srbiji u filantropskoj misiji i posetio Niš, gde je proglašen za počasnog građanina, kao priznanje i zahvalnost za to što je svojim brodovima prevozio zdravstveno osoblje, sanitetski materijal i humanitarnu pomoć za potrebe srpskih bolnica tokom Prvog svetskog rata 1915. godine. Ovaj podatak preuzet je iz knjige „Balkanska ravnoteža“, čiji je autor dr Milan Đ. Milojević, kraljevski diplomata.

U novijoj istoriji za počasne građane Grada Niša proglašeni su:

Atinjanka, gospođa Kirijaki Panajotidi, 1999. godine, u jeku bombardovanja Srbije, doprema konvoj humanitarne pomoći za decu i nastradale u ratnim dešavanjima. Od tada, svake godine organizuje dopremanje humanitarne pomoći, hrane, lekova i medicinske opreme ugroženoj deci i građanima Niša, Kliničkom centru,  a paralelno sa tim organizuje odlazak naše dece u kampove širom Grčke. 2000. godine proglašena je za počasnog građanina Grada Niša.

Hans Ola Urstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji u periodu od 2001. do 2005. godine, nesebično se zalagao za razvoj našeg Grada i dao je izuzetan doprinos razvoju saradnje između Grada Niša i Kraljevine Norveške, kao i jačanju odnosa između između dve nacije.Tokom njegovog mandata realizovani su brojni projekti sa Vladom Norveške među kojima su najznačajniji: rekonstrukcija i sanacija niškog aerodroma, stipendije za studente završnih godina fakulteta, donacija u preciznoj opremi za laboratoriju Policijske uprave Niš, osnivanje Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, osnivanje Biznis inkubator centra. Zbog svega navedenog, Skupština Grada Niša 2005. godine donosi odluku o dodeli zvanja počasnog građanina g-dinu Hans Ola Urstadu.

2005. godine Skupština Grada Niša zvanje počasnog građanina dodelila je, tada odlazećem, konzulu Republike Grčke u Nišu, gospodinu Dimitrisu Ksenitelisu. Zvanje mu je dodeljeno u znak zahvalnosti za sve što je učinio za razvoj prijateljskih odnosa između dve zemlje, dopremanje humanitarne pomoći iz Grčke i unapređenje ekonomske, političke, kulturne sportske i svih drugih vidova saradnje Niša i ovog dela Srbije sa partnerima u Grčkoj.

Haralampije Anastasiju i Džoana Anastasiju, bračni par iz Katerinija u Grčkoj, osnivači su i volonteri Humanitarne organizacije Bendžamin. Od juna 1999. godine, svaka četiri meseca, g-din i g-đa Anastasiju deci koja su ostala bez očeva u ratnim dešavanjima na tlu bivše Jugoslavije donose materijalnu pomoć.  Njihova pomoć ogleda se i u nizu humanitarnih akcija koje obuhvataju letovanja, kurseve engleskog jezika i računarstva i mnoge druge individualne oblike pomoći. U maju 2007. Skupština Grada Niša donosi odluku o dodeli zvanja počasnih građana Haralampiju i Džoani Anastasiju.

Arhitekta, Lihija Ramirez iz Brazila, šef Kancelarije UN-Habitat-a u Srbiji dobila je zvanje počasnog građanina Grada Niša 2008. godine. Ovo zvanje joj je dodeljeno za nesebično zalaganje u predstavljanju Niša u svetu i za veliku stručnu pomoć koju je pružila u izradi srednjoročne Strategije razvoja Niša. Njenim ličnim zalaganjem Niš je na napuljskim „Gradovima nade“ svrstan u kategoriju svetskih gradova. Gospođa Ramirez značajno je pomogla izbeglim i raseljenim osobama koje su utočište našle u Nišu.

Čuvena holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer (Candy Dulfer) je 2017.godine dobila zvanje počasne građanke Grada Niša. Predlog za ovo zvanje podneli su organizatori Nišvil džez festival, koji su istakli da je Kendi Dalfer počev od svog prvog nastupa na Nišvilu 2009. godine, kontinuirano promovisala grad Niš i kroz nastupe u nacionalnim medijima Holandije, alii širom sveta tokom svojih turneja i festivalskih nastupa na svim kontinentima. Ovakva odluka predstavlja zahvalnost umetnici za dosadašnju promociju grada Niša, kao i dodatnu motivaciju da kao počasna građanka  nastavi sa promovisanjem našeg grada i  Nišvil džez   festivala,  jednog od deset najboljih evropskih festivala.