Slovenija

image_pdfimage_print

2021

 

  • Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant i pomoćnica gradonačelnice Niša za međunarodnu saradnju i projekte Jovana Mitić otvorili su  izložbu slovenačkih dizajnera  „Budućnost življenja“ u Salonu 77 koja je organizovana u saradnji Grada Niša, Galerije savremenih likovnih umetnosti u Nišu, Centra za kreativnost – Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i Ambasade Slovenije u Beogradu. Izložba predstavlja proizvode koji su kombinacija kreativnog rada i poslovne vizije slovenačkih dizajnera koji su prilagođeni novoj generaciji korisnika. U fokusu izložbe su priče malih brendova koji izražavaju funcionalnost, strast prema životu i prirodi, inovativnu primenu lokalnih materijala (posebno drveta) i nove proizvodne tehnike nastale iz regionalnih zanata i naprednih tehnika održive proizvodnje. Izložba je deo šireg kulturnog programa koji se realizuje u okviru slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske Unije u 2021. godini.

2011

  • Predstavnici Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, Poljoprivredne stručne službe, Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo, Oblasne razvojne agencije JUG, GO Pantelej kao i članovi poljoprivrednih udruženja, posetili su srodne institucije u Sloveniji. Cilj ovog studijskog putovanja bilo je upoznavanje sa dobrom praksom razvoja poljoprivrede Slovenije, u kontekstu razvojne politike EU, regionalnog razvoja i međusektorskog povezivanja.

2010

  • Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i predstavnici javnih preduzeća posetili su Ljubljanu, kako bi se upoznali sa načinom rada javnih preduzeća slovenačke prestonice i sa razvojnim projektima koje implementira Grad Ljubljana. Gradonačelnik Simonović sastao se sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, sa kojim je razgovarao o ulozi grada u pripremi i primeni razvojnih projekata.
  • Delegacija Grada Niša prisustvovala je prezentaciji ljubljanskih javnih preduzeća koja se bave tretiranjem otpada, vodovodom i kanalizacijom, kao i sistemom daljinskog grejanja. Ova poseta od velikoj je značaja za Grad Niš, jer će naša delegacija biti upoznata sa načinom na koji javna preduzeća mogu da konkurišu za korišćenje sredstava iz fondova Evropske Unije.

2009

  • Mart:
    • Delegacija Skupštine Grada učestvovala je u radu simpozijuma održanog na Bledu pod nazivom „Srbija na putu za EU – Dobre prakse Slovenije”. Savetovanje na Bledu imalo je za cilj da državnoj upravi i lokalnoj samoupravi u Republici Srbiji ponudi savremena rešenja oko izdavanja različitih akata organa lokalne samouprave, postupka što jednostavnijeg komuniciranja građana sa organima gradske uprave i poboljšanja organizacije i kvaliteta rada organa lokalne samouprave a na bazi pozitivnih iskustava Slovenije. Tokom simpozijuma predstavnici susreli su se  i razmenili iskustva sa predstavnicima Kancelarije Evropske komisije za Sloveniju, predstavnicima Direktorata za E-Upravu i upravne procese, predstavnicima Privredne Komore Slovenije i profesorima Pravnih fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Mariboru.
    • Članovi Gradskog veća održali su niz radnih sastanaka sa predstavnicima privredne delegacije Slovenije koju je predvodio ekonomski savetnik ambasadora Slovenije Janko Pevec, na kojima su prezentovani najvažniji projekti za čiju će se realizaciju konkurisati kod fondova EU. Tom prilikom rukovodstvo Niša predstavilo je projekte našeg grada. Grad Niš  će biti u prilici da konkuriše za sredstva iz EU ukoliko aplicira zajedno sa partnerima iz EU zato što je jedan od uslova za pristupanje evropskim fondovima da jedan partner bude član EU. Cerjanska pećina i Carska palata su dva najvažnija projekta kojima će Niš sa kolegama iz Slovenije konkurisati za sredstva EU.