Rumunija

image_pdfimage_print

2019.

 • Grad Niš prihvatio je učešće u projektu „TOMORROW“ koji se realizuje u okviru partnerstva koje predvodi asocijacija Energy Cities, a fininsira ga Evropska unija u okviru HORIZON 2020 programa (H2020 okvir LC-SC3-EE-16-2018-2019 -2020, Pružanje podrške javnim organima u implementaciji Energetske Unije), dok je Ugovaračko telo Evropska Komisija. Opšti cilj projekta „TOMORROW“ je osnaživanje lokalnih vlasti da predvode tranziciju ka gradovima sa niskim emisijama gasova staklene bašte, koji su otporniji na klimatske promene i uopšte i prijatniji za život građana, i to sprovode angažovanjem građana i zainteresovanih strana u razvoju „Mapa puta energetske tranzicije do 2050. godine“. Specifični ciljevi projekta su: razvoj lokalnih „Mapa puta energetske tranzicije do 2050. godine“ za pilot gradove, kao ambicioznih i efikasnih alata za pokretanje procesa dekarbonizacije i održivosti i započinjanje njihovog sprovođenja; razvoj procesa inovativnog angažovanja za razvoj mapa puta u pilot gradovima i nastavak podsticanja angažovanja većeg broja zainteresovanih strana i građana; promovisanje mapa puta među gradovima EU-a kao novog, efikasnog i kolaborativnog pristupa upravljanja kako bi gradovi postali pogodniji za život; obučavanje javnih službenika za razvijanje uloge lidera u tranziciji i unapređenja svojih kapaciteta za uključivanje građana, posebno putem direktne razmene iskustava (peer to peer); izrada preporuka u cilju poboljšanja pravnog, finansijskog i društveno-ekonomskog okruženja na nivou EU i na nacionalnom nivou. Nosilac i realizator projekta je asocijacija Energy Cities, naučni partner na projektu je Holandski istraživački institut za tranziciju – DRIFT, a partneri su – gradovi Brest (Francuska), Dablin (Irska), Brašov (Rumunija), Valensija (Španija), Mukron (Belgija) i Niš (Srbija). Vreme realizacije projekta je 36 meseci. Ukupna vrednost projekta je 1.499.767,50 evra, a projekat se u potpunosti finansira sredstvima Evropske Unije. Vrednost projekta za Grad Niš je 79.198,75 evra.
 • Ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana Kristina Popa, posetila je Niš. U EU info kutku govorila je o šestomesečnom predsedavanju Rumunije Savetom Evropske unije. Tokom posete, ambasadorka je pričala o prioritetima Rumunije i daljim planovima. Navela je da će Rumunija tokom predsedavanja Evropskom savetu podržati Srbiju na evropskom putu. Rumunija je 1. januara preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, koje se odvija u tesnoj kooridinaciji sa predsedavajućom trojkom koju osim nje čine Finska i Hrvatska. Rumuniji je ovo prvi put da predsedava Evropskom unijom. Tokom ovog perioda će imati priliku da svoju nacionalnu viziju utka u stratešku debatu o budućnosti EU, da direktno doprinese procesu njene konsolidacije i da promoviše delove evropske agende koje smatra važnima.

2009

 • April:
  • Povodom održavanja naučne manifestacije Prolećna škola teorije struna, kosmologije i čestica u organizaciji SEENET-MTP mreže u saradnji sa Astronomskom opservatorijom Beograd i Podružnicom društva fizičara Srbije Niš, dekan Fakulteta fizičkih nauka Univerziteta u Krajovi, Rumunija sastao se sa predstavnicima grada Niša i koordinatorima SEENET-MTP mreže. Razgovaralo se o danjem radu ove mreže  koju  finansira UNESKO sa svojim kancelarijama u Veneciji i Parizu i Institutom za teorijsku fiziku u Trstu. U Srbiji, najveću podršku Mreži pružaju Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Grad Niš i Gradska opština Palilula.
 • Februar:
  • Delegacija Univerziteta u Krajovi i Grada Krajove učestvovala je na skupu pod nazivom „Izvrsnost u bazičnim i inženjerskim naukama i obrazovanju – Fizika i matematika u Jugoistočnoj Evropi” koji je organizovala Kancelarija Grada Niša za međunarodnu saradnju i oblasti nauke, obrazovanja i kulture u okviru projekta Izrada programske osnove i promocija Kancelarije Grada Niša za međunarodnu saradnju i oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Deo skupa je bio posvećen oblastima fizike i matematike, dok su se  na Okruglim stolovima razmatrali modaliteti međunarodne saradnje Grada Niša u oblasti nauke i obrazovanja,  prioriteti regionalne saradnje, formiranje novih mreža institucija i pojedinaca na regionalnom nivou, povezivanje bazičnih nauka sa ekonomskim i kulturnim tokovima, uključivanje lokalne samouprave u ovakve projekte i iskustva u formiranju i radu naučno-tehnoloških parkov

2008

 • Decembar
  • U  Gradskoj kući održan je prijem za mlade talentovane fizičare, studente i učenike srednjih škola, dobitnike nagrada na takmičenju u fizici na nedavnom bilateralnom skupu Nauka i društvo u rumunskom gradu Krajovi.
 • Oktobar
  • Delegacija Fizičkog fakulteta u Krajovi ( Rumunija) na čelu sa dekanom profesorom Radu Konstantineskuom boravila je u zvaničnoj poseti gradu Nišu. Profesor Konstantinesku sa saradnicima, gost je grupe za Fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koja je koordinator Balkanske Mreže institucija koje se bave matematičkom i teorijskom fizikom (SEENET-MTP). Kako je rečeno, ova mreža, okuplja preko 150 istraživača iz 13 naučno-istraživačkih institucija Turske, Grčke, Bugarske, Rumunije, Srbije i Hrvatske, kao i 10 partnerkih institucija iz Zapadne Evrope i Amerike. Gosti iz Krajove su predložili da, po povratku, razgovaraju sa predstavnicima lokalne vlasti i dogovore sastanak predstavnika dva grada krajem oktobra, kad se u Krajovi održava Susret i takmičenje učenika Odeljenja za talentovane fizičare i studenata fizike. Tom prilikom, predstavnici dva grada i privrednih komora, bi da razgovarali o konkretnim projektima prekogranične saradnje u oblasti privrede, obrazovanja i nauke, koji bi bili finansirani iz fondova Evropske Unije, rečeno je prilikom prijema za delegaciju Fizičkog fakulteta iz Krajove i njihovih domaćina iz Niša.