Portugalija

image_pdfimage_print

2011

  • Delegacija Ministarstva životne sedine i prostornog planiranja Portugala, na čelu sa ministarkom Dulse Pasaro, posetila je Grad Niš. Delegacija je prilikom svoje posete Srbiji razgovarala i sa gradskim vlastima Beograda i Novog Sada, a planirano je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Portugala, kojim će se utvrditi ciljevi, oblasti i modaliteti buduće saradnje.
    Predstavnici Grada Niša, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Simonovićem, ministarki Pasaro predstavili su kapacitete Grada Niša i aktivnosti koje se sprovode u oblasti vodosnabdevanja, tretmana otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom i u oblasti prostornog planiranja, kao i o dosadašnjim rezultatima saradnje sa kompanijom Parque Expo.

2010

  • Grad Niš je posredstvom Ambasade Portugala, sredinom 2010. godine otpočeo saradnju sa Parque Expo, renomiranom portugalskom državnom kompanijom, sa kojom su predstavnici Grada i javnih preduzeća zajedno razradili tri osnovne projektne ideje za dalju saradnju: proslavu 1700 godina Milanskog edikta, revitalizaciju i planiranje prostora i izgradnja na lokaciji kasarne u Panteleju i urbanistička revitalizacija prostora nakon izmeštanja železničke pruge iz centra grada.