Japan

image_pdfimage_print

2021.

  • Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata i predsednik  Udruženja invalida rada Niša Miloš Stojković potpisali su ugovor o donaciji kombi vozila u vrednosti od  27.000 evra. Projekat je podržao Grad Niš, a potpisivanju ugovora u Ambasadi Japana u Beogradu prisustvovala je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović. Vozilo, koje je prilagođeno za prevoz osobama sa invaliditetom, koristiće invalidi rada, osobe sa invaliditetom sa ruralnog područja Niša i slabo pokretne starije osobe.

2013

  • Dani Japana u Nišu – u organizaciji u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, Univerzitetskom bibliotekom, Univerzitetom i SKC-om, Haiku novinama, Go klubovima Student i ProGo, aikido i kendo klubovima iz Niša, origami majstorima, poznavaocima japanskog jezika i manga umetnicima

2012

  • Manifestacija Miris Japana – održana u sali Fakulteta umetnosti na kojoj je poznati japanski umetnik Kihaćiro Nišiura demonstrirao tehnike ikebana, kaligrafije i ceremonije mirisa. Publici se obratio i Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji.

2011

  • Niškom Domu zdravlja uručena je mamografska oprema ukupne vrednosti 70.000 evra, u sklopu donacije Vlade Japana i projekta “Unapređenja skrininga i prevencije raka dojke u Srbiji”.

2010

  • Dani Japana u Nišu: U galerija Sinagoga je postavljena izložba japanskih lutaka i grafike a u specijalnoj školi Bubanjski heroji i osnovnoj školi Sreten Mladenović Mika organizovane su dečije radionice japanske “Origami” tehnike pravljenja figura od papira. U Narodnom pozorištu održan koncert japanske grupe “Variki”. Dane Japana u Nišu organizuje Japanska ambasada u Srbiji u saradnji sa Društvom prijatelja Srbija – Japan iz Niša i Narodnim muzejom.

2009

  • Japanski ambasador Tošio Cunozaki prvi put je posetio Niš od stupanja na dužnost povodom otvaranja salona Tojote u Nišu – prva grinfild investicija Toyote u Srbiji na ukupnoj površini od 1500 m2.

2006 – 2007

  • U okviru projekta  – Socijalno stanovanje za ratne vojne invalide i porodice palih boraca rata od 1991.godine –  izgrađena su 24 stana u gradskoj opštini Pantelej  uz finansijsku podršku Vlade Japana, koja je donirala 1,2 miliona evra.

2004

  • Kliničkom centru u Nišu, uručena je medicinska oprema vredna 2,5 miliona dolara kao donacija vlade Japana. Donacija se sastoji od 4 rentgen aparata, 4 aparata za anesteziju i druge opreme.