Позориште лутака

image_pdfimage_print

Позориште лутака некада

PozoristeLutaka

Позориште лутака Ниш  је једино нишко професионално луткарско позориште. Историја уметности луткарства у Нишу почиње 1951. године, када су чланови Марионетског позоришта извели прву представу. Након седам година аматерског рада, Народни одбор Општине Ниш, 23. јуна 1958. године донео је одлуку о оснивању професионалногДечијег позоришта са луткарском и живом сценом, са професионалним ансамблом и сталним репертоаром. Назив Дечје позориште 1962. године мења назив уПозориште лутака, у којем су се почеле прмењивати различите луткарске технике: марионета, гињол, јавајка, сенке, црнa кутија…

Град је 14. октобра 1977. године доделио Позоришту простор, зграду са салом од 212 места и сценом са комплетном опремом и хидрауликом, у којој је позориште и данас смештено.

Допринос развоју луткарства у Нишу дали су осим уметника овог позоришта и позната имена из позоришне, књижевне и ликовне уметности. Извели смо 187 премијерних представа, учествовали на 119 фестивала у земљи и иностранству и освојили 110 награда.

Позориште лутака данас

PozoristeLutaka

Наш репертоар данас чини скоро тридесет представа различитих жанрова у готово свим техникама које познаје луткарска уметност. Ово позориште годишње има преко 200 извођења а представе види преко 30 000 гледалаца. Месечно приказујемо 25-30 представа; радним данима у преподневним и подневним сатима за организовану посету школа и вртића а четвртком у 18,00 сати и недељом у 11,30 за слободну посету деце и њихових пратилаца.

Наше представе су две године заредом добијале признања читалаца нишких Народних новинаКултурни догађај године, а добитници смо и највећег признања града Ниша, награде 11. јануар, која се додељује за изузетна достигнућа која чине допринос афирмацији града у привреди, друштвеним делатностима и другим областима.

Својом фестивалском активношћу доприносимо  обнављању културне сарадње са земљама у окружењу и успостављању исте са другим земљама, као и презентацији Града Ниша и културног стваралаштва нашег поднебља. Укључени смо у рад асоцијација: UNIMA ( Union Internationale de la marionnette ) и ASSITEJ (International Association of Theatre for Children Young People).

Јубилеј – 50 година Позоришта лутака

Обележавање ове важне годишњице сведочи о континуираној професионалној продукцији овог Позоришта и његовој богатој традицији. Неговање луткарства као посебног сегмента позоришне уметности свакако је велика вредност српске културе уопште.

Позориште лутака ће, поред редовног репертоарског плана, припремања премијера и играња репризних представа, учешћа на домаћим и иностраним фестивалима, у склопу обележавања свог јубилеја :

  • – издати  монографију  50 година Позоришта лутака Ниш
  • – снимити филм Чаробњаци из Ниша
  • – бити домаћин 40-их Сусрета професиналних позоришта лутака Србиje
  • – организовати семинаре, радионице, изложбе
  • – угостити  истакнуте ствараоце луткарства  из земље и иностранства, који су оставили неизбрисив траг у овом Позоришту.