Niški simfonijski orkestar

image_pdfimage_print

Niški simfonijski orkestar, osnovan 1953. godine, jedna je od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji i jedini simfonijski orkestar u zemlji izvan Beograda. Niški simfonijski orkestar sarađivao je sa značajnim umetnicima iz zemlje i inostranstva kao što su dirigenti Jurij Temirkanov, Vančo Čavdarski, Emin Hačaturijan, Nikolaj Bojadžijev, Janis Adamidis, Tadeuš Hahau, Andrej Andrejev; i solisti: Viktor Tetjakov, Grigorij Sokolov, Stefan Milenković, Naum Štarkman, Mario Hosen, Elizabeta Šahovskaja, Ljubiša Jovanović i dr.

Na repertoaru orkestra nalaze se dela od baroka do muzike XX veka, kao i vokalno – instrumentalna dela, opere i kamerna muzika. Niški simfonijski orkestar je u svojoj bogatoj koncertnoj delatnosti nastupao u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Skoplju, Mostaru, Rumuniji, Bugarskoj, Italiji, Austriji, kao i na značajnim festivalima kao što su: Dubrovačke letnje igre, Mokranjčevi dani u Negotinu, Olimpus festival u Grčkoj i dr.

Niški simfonijski orkestar je osnivač i organizator Niških muzičkih svečanosti (NIMUS), značajnog festivala koji ima 30 godina dugu tradiciju. Za svoj rad Niški simfonijski orkestar je dobitnik značajnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo: Nagradu Oslobođenja grada Niša, Zlatnu značku Jugoslovenskih Horskih Svečanosti i Zlatnu plaketu Kulturno – prosvetne zajednice Srbije.

NIŠKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
Generala Milojka Lešjanina 16, Niš
Tel/Faks: 018 246 620
E-pošta: nisimfork@bankerinter.net
Internet: www.simfonijski.com