Музеј Медијана

image_pdfimage_print
nista nista nista
nista
nista
nista nista nista

Медијана је била царско имање у предграђу античког Ниша – Наисуса – са раскошком резиденцијом и високо организованом економијом.

Крајем III и почетком IV века почиње рездобље тетрархије – четворовлашћа када су неки од царева рођених на просторима данашње Србије, владали огромним Царством чије су се границе протезале од Британских острва до Мале Азије, од Дунава, Рајне и Мајне до Северне Африке. Максимилијан Херкулије, Констанције Хлор, Галерије, Лициније и Константин Велики у неколико деценија своје владавине, учинили су свој завичај средиштем Империје и саградили у њему градове, палате, виле и друге грађевине равне онима у дотадашњим центрима античког света. Неке од ових грађевина добро су познате, друге се тек сада откривају, а не мали број чека будуће истраживаче.

Конастантин Велики (280.-337.г.н.е) рођен је у Нишу. Одрастао је и васпитаван у њему. Мајка Хелена била је скромног порекла. Његов отац Флавиус Валеријус Константијус Хлорус, утемељивач династије, водио је порекло од Илирика. Константин Велики је управљао Римском царством од 306.-337. године. Успео је да консолидује границе царства и среди унутрашње прилике у војсци и администрацији. 313. године Миланским едиктом признао је хришћанство као државну религију. Пренео је престоницу на исток у Константинопољ 330. године и поставио темеље новом византијском царству. Као цар, Константин се одужио свом родном граду изградивши раскошну резиденцију у луксузном предграђу античког Ниша – Медијана. Константин је често боравио у њој и ту завршавао државничке послове. Историјски списи сведоче о законима из 315. 319. 324. и 334. године, потписаним у Наису. Имао је два сина Констанција и Констанса који су наставили очеву традицију.