Обележен Дан пробоја логора на Црвеном крсту

image_pdfimage_print

У Нишу је данас у присуству јединог живог логораша Владимира Јовановића (93), обележена 76. годишњица пробоја логораша из немачког концентрационог логора на Црвеном крсту.

Из логора је 12. фебруара 1942. године, преко бодљикавих жица, покушало да побегне 147 затвореника, а у томе је успело 105.

После полагања венаца и црквеног опела у спомен-комплексу, градоначелник Ниша Дарко Булатовић казао је у говору да је логор на Црвеном крсту опомена која показује шта се дешава када рат победи човека уместо да човек победи рат.

Преживели логораш Владимир Јовановић казао је да су у нишком логору биле заточене жене, деца и одрасли свих националности, а повремено и странци.

Помену су присуствовали и представници Војске Србије, полиције, борачких организација, Српско-руског хуманитарног центра и грађани.

У обележавање годишњице пробоја логора на Црвеном крсту традиционално су се укључили и нишки извиђачи, који су  организовали “Марш трагом логораша” стазама крај Ниша којима су се заточеници кретали након бекства из логора.

Логор на Црвеном крсту Немци су формирали 1941. године. Ту је током Другог светског рата било заточено више од 30.000 људи, док је више од 10.000 одведено из логора и стрељано на брду Бубњу.

 

You may also like...