ЧЕТИРИ ПРИОРИТЕТА МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТУКТУРЕ ЗА НИШ

  • 02072018.Nisizjaveresenjaprijemgradjana-11
  • 02072018.Nissastanakgradonacelnik-3
image_pdfimage_print

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, поручила је у Нишу да је овај град већ сад саобраћајно чвориште овог дела Србије и издвојила четири приоритета у области инфраструктуре – модернизацију пруге Ниш-Димитровград, градњу ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, градњу јефтиних станова и даљи развој Аеродрома “Константин Велики”.

 

Михајловићева је рекла да ове године почиње да се реализује највећи пројекат у железничком саобраћају на југу Србије, модернизација и реконструкција пруге Ниш-Димитровград, са изградњом обилазне пруге око Ниша, вредан 268 милиона евра. “О овом пројекту, који укључује измештање пруге која годинама пролази кроз центар града, говорило се најмање десет година. Сада више нема одлагања. Потписан је уговор и већ је започет рад на експропријацији”, рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре у Градској кући у Нишу.

 

„Приоритет у области путне инфраструктуре је ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина, односно изградња прве деонице, Ниш-Плочник, дужине 40 километара, где до краја године очекујемо расписивање јавног позива и избор извођача радова“, рекла је Михајловићева.

 

Кад је реч о изградњи јефтиних станова за припаднике снага безбедности, Михајловићева је рекла да се разматра још једна локација, поред оне коју је Град Ниш раније предложио, и да очекује да већ у мају крене изградња првих станова у овом граду. “Обе локације ће бити узете у обзир, а оно што је важно, то је да сви проблеми на овим локацијама буду решени”, казала је потпредседница Владе. Она је додала да је припремљен посебан закон који ће омогућити градњу јефтиних станова, као и да крајем априла и почетком мајa креће градња станова у више градова у Србији.

 

Одговарајући на питања новинара у вези са даљим развојем нишког аеродрома, Михајловићева је рекла да је Влада Србије до сада, преко Аеродрома “Никола Тесла”, Директората цивилног ваздухопловства, SMATSA, у опреми и новцу Аеродром “Константин Велики” већ помогла са 6,5 милиона евра и да планира нова улагања од 7,5 милиона евра. “Наш интерес је да се нишки аеродром даље развија, градиће се и нови контролни торањ и нема никаквих ограничења да се аеродром бави само лоу-костом. Важно је да Град Ниш, као власник аеродрома, и регионална развојна агенција, у даљој стратегији развоја уваже све факторе развоја тржишта, на шта смо им и раније указивали”, навела је Михајловићева.

 

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић захвалио је потпредседници Владе на подршци коју заједно са целим тимом пружа Нишу у реализацији пројеката који ће допринети бржем развоју града и бољем животу грађана. Он је рекао да је на састанку потпредседнице са руководством града у Нишу било речи о развоју нишког аеродрома, пројектима у путној инфраструктури, спровођењу озакоњења, као и реализацији пројекта модернизације пруге Ниш-Димитровград.

 

Потпредседница Владе током посете Нишу разговарала је и са начелницом Нишавског округа Драганом Сотировски и челницима локалних самоуправа из округа. 

Пре почетка конференције за новинаре, Михајловићева је уручила сертификат којим се потврђује да нишки аеродром испуњава највише европске безбедносне стандарде, а који је од Директората за цивилно ваздухопловство прошле године добио Аеродром “Никола Тесла”.  Такође, потпредседница Владе уручила је и 11 решења о озакоњењу појединцима и компанијама који су по неколико година чекали да озаконе своју имовину. Поред састанака са представницима округа и локалних самоуправа, у Нишу је одржан и пријем за грађане, који су имали прилику да потпредседници Владе поставе питања и изнесу предлоге и сугестије.

You may also like...