ДЕЛЕГАЦИЈА РУСКОГ ГРАДА РОСТОВА У ПОСЕТИ НИШУ

image_pdfimage_print

Представници руске делегације из Ростова и удружења козачких привредника састали су се данас у Градској кући са замеником градоначелника Ниша проф.др Милошем Банђуром и његовим сарадницима и разговарали о потенцијалима Ниша и околине за успостављање економске сарадње, посебно у области пољопривреде.

Ово је  само први у низу састанака који ће се организовати у циљу повезивања руских и српских пољопривредних произвођача, како би се, у складу са потребним стандардима, повећао извоз домаћих производа на тржиште Русије.

Заменик градоначелник проф.др Милош Банђур рекао је да је Град Ниш спреман да подржи сваки облик сарадње са руским привредницима. Он је додао да се руска делегација информисала о потенцијалима сарадње са нашим градом, највише у области пољопривреде, али и о могућностима за сарадњу у прерађивању пољопривредних производа и извозу у Русију. Заменик градоначелника је нагласио да је могуће и унапређење културне сарадње и истакао значај духовних веза двају нараода, али да је од непроцењиве важности да се те везе прошире и на привреду.

Један од представника руске делегације, привредник Василиј Филипович Хејло казао је да је циљ њиховог доласка у Ниш помоћ браћи Козацима у Србији, али и успостављање економске основе и сарадње са привредницима у Србији. Очекујемо да добијемо ваше привредне, односно комерцијалне понуде на руском језику у електронској форми, да бисмо те предлоге презентовали руским инвеститорима, поручио је Хејло.

Иначе, у нашем региону се 60 хиљада домаћинстава бави пољопривредом. Трећина територије заузима пољопривредно земљиште и највише се гаје житарице, док је тек 12 одсто предвиђено за производњу воћа и поврћа.

You may also like...