После Прокупља и Дољевца, у Нишу нова фабрика немачког „Леонија“

image_pdfimage_print

У Нишу је потписан уговор за изградњу фабрике компаније „Леони“, а потписивању уговора који ће омогућити отварање 2200 нових радних места, присуствовао је и премијер Александар Вучић. Уговор о подстицајима потписали су министар привреде Горан Кнежевић, директор Леонија за Србију Клеменс Сакс и заменица директора Александра Пешић. Потписивању су присуствовали и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, в.д. директора Развојне агенције Србије Жељко Сертић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић. Инвестиција је вредна 22 милиона евра.

Премијер Вучић рекао је да је потписивање уговора за изградњу новог погона Леонија у коме ће бити запослено најмање 2 200 људи, велики дан за Ниш. Ово је дивна прича за Ниш који има 29 000 незапослених. Долази немачка компанија коју добро познајемо. Данас је овде био власник из Штутгарта и рекао да Србија постаје стратешки партнер Леонија и да је то једна од 32 земље у којима ће, у будућности, још улагати.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић захвалио се Влади Србије и премијеру Вучићу на указаном поверењу да се инвестиција Леонија реализује управо у Нишу. Он је рекао да ће локална самоуправа учинити све да оправда то поверење и, следећи развојну политику државног врха, учинити да Ниш не буде само раскрсница путева, већ истински регионални центар овог дела Србије.

За фабрику у Нишу камен темељац биће положен, према плановима, у децембру ове године, а прва фаза производње почеће августа 2017. Производиће се кабловски системи за BMW.

Компанија Леони један је од глобалних лидера у производњи кабловских инсталација за аутомобилску индустрију и у 2015. запошљавала је више од 75  000 радника у 92 производна погона. Седиште компаније је у Нирнбергу, у Немачкој, а послује у више од 32 земље широм света. Имала је промет од 4,5 милијарде евра, а остварила профит од 77,3 милиона евра. У Србији послује од 2009.

You may also like...