Честитка поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе

image_pdfimage_print

150508-dan-pobede

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је свим грађанима Дан победе над фашизмом.

“Честитам Дан победе над фашизмом, али уједно и дан храбрости и славе свих народа који су дали свој допринос у борби против нацизма, као највеће идеолошке претње која се појавила у новијој историји. Значајну улогу у победи над фашизмом имао је и наш народ са хиљадама бораца који су свој живот дали за слободу и поштовање људског достојанства. Посебно место у светлој ослободилачкој традицији нашег народа заузимају руски војници који су дали огроман допринос у коначном сламању нацизма. Србија данас чврсто заступа принципе мирољубиве сарадње и доследно се залаже за толеранцију и сарадњу са осталим државама Балкана, али и доприноси укупним напорима за постизање глобалне стабилности у свету. Задатак нове генерације је јачање традиције пријатељства, сарадње и братства са свим народима који заједно са нама обележавају празник победе”, каже се у честитки.

Дан победе над фашизмом, празнује се као сећање на датум када је пре 68 година завршен Други светски рат. У том најкрвавијем сукобу у историји човечанства нестало је више од 50 милиона људи, од тога готово 31 милион цивила.

9. мај је Дан победе над фашизмом, али и Дан Европе. Управо 9. маја 1950. године, Роберт Шуман је представио свој предлог креирања организоване Европе. Овај предлог, познатији као “Шуманова декларација”, сматра се почетком креације онога што је данас познато као Европска унија.

На Савету Европске уније у Милану 1985. године је донесена одлука да се 9. мај сваке године обележава као Дан Европе.

“Европа представља нашу реалност и свако ко жели добро овој држави не сме искључити Србију из Европе, јер такво искључивање значи одсуство реалног сагледавања ствари. Симболика 9. маја као Дана победе над фашизмом, али и Дана Европеје веома важна, јер означава историјску и херојску прошлост које ћемо се увек сећати, али са друге стране, морамо бити свесни да пут у Европу представља важну ставку у економском и привредном опоравку Србије”, рекао је градоначелник Перишић.

You may also like...