Sastanak Zadružnog saveza Srbije i Grada Niša

image_pdfimage_print

150326-zadruzni-savez

Zadruge imaju potencijal za oživljavanje poljoprivrede i sela uspostavljanjem neposredne veze između poljoprivrednog proizvođača i tržišta. Zadruge imaju veliki potencijal za održivi privredni i društveni razvoj Grada Niša, brže zapošljavanje i stvaranje održivih poslova.

Zadruge su nam danas potrebne radi zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu da smo predhodnih godina zaredom imali negativnu stopu rasta u poljoprivredi, zaključak je sa današnjeg sastanka između predstavnika Zadružnog saveza Srbije i Grada Niša, kojim je presedavao većnik Jovan Stojković.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihjalović rekao je, da Grad Niš prepoznaje i zna koji su prednosti zadružnog saveza i da je na teritoriji Nišavskog okruga osamdesetih godina bilo oko 30 aktvinih zadruga, dok danas ima samo 5 aktivnih zadruga, što je za potencijal i kapacitet Nišavskog okruga mali broj.

Jedini realni resurs sposoban da u 4-godišnjem periodu “zavrti” točak održivog ekonomskog razvoja Niša je selo. Ma koliko komunalno i ekonomski zaostalo poseduje ogromni potencijal koji minimalnim ulaganjem može proizvesti “domino” efekat kako u seoskoj tako i u gradskoj sredini. Postupak pridruživanja EU otvara Fondove za njegovo ublažavanje koji su okrenuti pre svega ruralnom i ekonomskom razvoju. Realizacijom ekonomskog razvoja Niškog sela će biti spremno da na kvalitetan način pristupi fondovima EU. Ukupan razvoj sela-ruralni razvoj je nemoguć bez kompleksnog pristupa tj. uvažavanja i svih drugih razvojnih potreba (komunalni, sociološki razvoj i dr. ). Sistemski pristup izgradnji lokalnih razvojnih kapaciteta mora biti buduće opredeljenje grada Niša.

Možda Vas zanima i sledeće...