Svetski dan zdravlja

image_pdfimage_print

8_2413_2002_danzdravljaPovodom 7. aprila svetskog dana zdravlja koji se obeležava širom sveta gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da je “Svetski dan zdravlja prilika da se globalno usredsredimo na jedan od javno-zdravstvenih problema koji na međunarodnom nivou predstavlja pretnju po zdravlje ljudi. Cilj obeležavanje ovog dana mora biti mogućnost da se krene u široku akciju zaštite i unapređenja zdravlja i blagostanja ljudi kroz organizovanje edukacija i stručnih predavanja o preventivi ali i posledicama globalno opasnih bolesti.”

 Svetski dan zdravlja, 7. april ove godine je posvećen vektorskim zaraznim bolestima i obeležava se pod sloganom “Vektorske zarazne bolesti: mali ubod, velika opasnost”. Svetska Zdravstvena Organizacija je ovaj značajan datum u kalendaru zdravlja posvećuje ovoj temi zbog rastućeg javno zdravstvenog značaja koji ova grupa bolesti ima tokom protekle dve decenije. Vektorske zarazne bolesti su bolesti čiji uzročnik (bakterija, virus, rikecija, parazit) izvesno vreme, pre nego što dospe u svog domaćina, provede u vektoru (komarac, krpelj i različite druge vrste insekata). Nakon takozvanog spoljašnjeg perioda inkubacije (vreme neophodno da vektor postane zarazan), vektor prenosi uzročnika zaraznih bolesti na osetljivog domaćina (čovek, životinja) ubodom/ujedom. Inficirani vektori najčešće doživotno prenose uzročnika.

 Ovogodišnja kampanja obeležava se sa ciljem podizanja svesti o značaju vektorskih zaraznih bolesti i mogućim posledicama po zdravlje ljudi, kao i podizanje nivoa znanja o mogućnostima njihove prevencije.

Možda Vas zanima i sledeće...