1

Светски дан здравља

8_2413_2002_danzdravljaПоводом 7. априла светског дана здравља који се обележава широм света градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да је “Светски дан здравља прилика да се глобално усредсредимо на један од јавно-здравствених проблема који на међународном нивоу представља претњу по здравље људи. Циљ обележавање овог дана мора бити могућност да се крене у широку акцију заштите и унапређења здравља и благостања људи кроз организовање едукација и стручних предавања о превентиви али и последицама глобално опасних болести.”

 Светски дан здравља, 7. април ове године је посвећен векторским заразним болестима и обележава се под слоганом “Векторске заразне болести: мали убод, велика опасност”. Светска Здравствена Организација је овај значајан датум у календару здравља посвећује овој теми због растућег јавно здравственог значаја који ова група болести има током протекле две деценије. Векторске заразне болести су болести чији узрочник (бактерија, вирус, рикеција, паразит) извесно време, пре него што доспе у свог домаћина, проведе у вектору (комарац, крпељ и различите друге врсте инсеката). Након такозваног спољашњег периода инкубације (време неопходно да вектор постане заразан), вектор преноси узрочника заразних болести на осетљивог домаћина (човек, животиња) убодом/уједом. Инфицирани вектори најчешће доживотно преносе узрочника.

 Овогодишња кампања обележава се са циљем подизања свести о значају векторских заразних болести и могућим последицама по здравље људи, као и подизање нивоа знања о могућностима њихове превенције.