Светски дан Рома

image_pdfimage_print

aaaaaaaaaaaaГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је данас свим припадницима ромске националне заједнице 8. април, Међународни дан Рома.

“Свим припадницама ромске националне заједнице честитам Међународни дан Рома, са жељом да убудуће живе боље, срећније и у међусобној толеранцији са већинским народима.

Пред нама припадницима већинског народа је важан задатак да убудуће уколнимо све предрасуде које се тичу школовања, запошљавања, здравствене заштите, као и пуна импелментација мера антидискриминационе стартегије у циљу заштите права мањинских група.

Мислим да наш град представља добар пример дугогодишњег суживота етнички различитих националних заједница и убеђен сам да ће овај тренд бити настављен и убудуће”, каже се у честитки градоначелника Перишића.

Обележавање Светског дана Рома установљено је како би се скренула пажња јавности на тежак положај тог народа широм света. Одлука да се 8. април обележава као њихов дан донета је на Првом светском конгресу Рома у Лондону од 4. до 8. априла 1971, када је усвојено као име народа Ром, што на матерњем језику значи човек.

You may also like...