Годишњица бомбардовања

image_pdfimage_print

8_2400_1989_bombardovanjeДанас је обележена петнаеста годишњица почетка бомбардовања тадашње СР Југославије од стране Нато алијансе. Два миленијума град Ниш постоји, али у својој историји није запамтио тако концентрисано и тако неразумно разарање какво се догодило пре равно петнаест година.

 Сирене које су означавале долазак авиона НАТО огласиле су се у граду, почев од 24. марта, па до краја ваздушне кампање, укупно 129 пута, а Нишлије су у склоништима провеле 52 дана, пет сати и 14 минута, колико је град био под ваздушном опасношћу, што је око 70 одсто укупног времена. Ниш је гађан из ваздуха, за 78 дана бомбардовања, 40 пута, 28 пута ноћу и 12 пута дању. Током ваздушне кампање погинуло је 56 Нишлија, а више од 200 је рањено. На град је током ваздушне кампање испаљено 324 разорних пројектила: 161 авио-бомба, 36 контејнера касетних бомби, 71 крстарећа ракета, 8 графитних Срушено је око 120 објеката, а преко 3.400 стамбених, пословних и војних објеката је оштећено.

 У име града Ниша венац на спомен капели и споменку поред Универзитета положио је заменик градоначелника Љубивоје Славковић који је рекао да “се оваква селективна примена правде под знацима навода никада се не сме поновити, али не сме се ни заборавити. О поделама које постоје нажалост у нашем народу говоре и ова два споменика, један преко пута другог. Положићемо венце на оба споменика, јер не желимо да будемо раздвојени зато што сви грађани ниша представљају једно тело и једну душу.

И данас после петнаест година са пиететом се сећамо свих жртава свесни да је највећи губитак за све нас људски живот, али исто тако свесни смо да живот мора да иде даље и да само наоружани највећом хришћанском врлином праштања, можемо се заувек узнети изнад својих непријатеља”, рекао је Славковић.

 Бројне делегације званичника, војске, полиције и грађана положиле су венце на споменике, а претходно су свештеници нишке епархије служили помен невино страдалим Нишлијама.

You may also like...