Градоначелник разговарао са радницима

image_pdfimage_print

8_2329_1915_radniciГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић разговарао је данас испред Градске куће са радницима нишких предузећа који су током процеса приватизација остали без запослења и који потражују новац на име неисплаћених зарада.

 У питању су радници неколико фабрика у саставу Електронске индустрије, затим радници Грађевинара,Модне конфекције и кожарског предузећа Ђука Динић.

 Незадовољни својим статусом радници ових предузећа више од годину дана уназад протестују испред Градске куће тражећи помоћ од градских власти у процесу остваривања својих права.

 Иако Град није учествовао у спорним приватизацијама ових предузећа, ипак је преузео улогу посредника како би се овим људима помогло у остваривању права.

 Један од начина на који град може да помогне овим радницима је замрзавање рачуна у јавно комуналним предузећима чији је оснивач град, како се износ камате на рачунима не би увећавао, док радници не остваре своја права и добију неисплаћене зараде које потражују. Окупљени радници сматрају да би сличан модел могао би да се примени и на државне компаније попут Електродистрибуције, али је то ипак ван ингеренција града и такву могућност град не би могао да гарантује.

 Градоначелник је рекао окупљеним радницима да је у контактима са представницима Министарства финансија добио уверавања да ће за случајеве неиспалаћених зарада нишких радника бити формирана радна група, која би у оквиру законских надлежности требало да донесе одлуку којом би радницима биле исплаћене њихове зараде.

You may also like...