Обележена годишњица Боја на Чегру

image_pdfimage_print
 Двеста седам година од боја на Чегру обележено je комеморативним окупљањем данас код споменика Стевану Синђелићу у оквиру Спомен-комплекса на Чегру . Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, града Ниша и општине Пантелеј, као и представници удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.У име Града Ниша присутнима се обратио градоначелник проф.др Зоран Перишић,а на платоу код споменика је приређен и драмски програм.
Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.
Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, је један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка.
Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојском отпору нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку. Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници су пружили пример безмерне храбрости и патриотизма, који је остао уткан у колективну свест нације.

You may also like...