Предлог за доделу највишег признања јавног признања града Ниша,награде „11. Јануар“

image_pdfimage_print

9_2301_1887_nemanjaradulovicУ складу са „Јавним позивом“, објављеним 02. децембра 2013. године, путем јавног гласила „Народне Новине“, предлажем да најпрестижније признање Града Ниша, награда „11. јануар“ буде додељена музичком уметнику Немањи Радуловићу.

Немања Радуловић је рођен 1985. године у Нишу. До одласка у иностранство био је ученик Дејана Михаиловића, одржао стотине концерата, освојио бројна признања међу којима „Октобарску награду Београда за стваралаштво младих“ (1996) и Награду Таленти године Министарства просвете(1997), а на међународној сцени – прве и специјалне награде у Стрези(1995), Чешкој (Јан Коцијан, 1996), у Литванији (Балис Дварионас, 1997), Пољској (Вијењавски-Липински, 1997) и Француској (Јехуди Мењухин, 1998).

Године 1998. започео је студије на Високој школи за музику у Сарбрикену, у класи Џошуе Епштајна, а од 1999. студира и на Факултету музичке уметности у Београду у класи Дејана Михаиловића. Са 14. година, септембра 2000. примљен је на Високи национални конзерваторијум за музику у Паризу у класу Патриса Фонтанарозе. Студије је наставио у Немачкој, на Сарској високој школи за музику и позориште у Сарбрикену. Редовно похађа постдипломске студије код Салватореа Акарда на Академији Валтер Штауфер у Кремони (Италија).

На конкурсу Антонио Страдиваријус у Италији 2001, освојио је Другу награду – те године највишу додељену награду. Исте године тријумфовао је на конкурсу Жорж Енеску у Букурешту, поневши Прву и две специјалне награде жирија. На међународном такмичењу Јозеф Јоаким у Немачкој 2003. освојио је Прву награду, а јануара 2005. освојио је високу награду у области музике, Victoires de la musique (Музички победници), у категорији Интернационално откриће године.

На реситалима, Немања Радуловић наступа са харфисткињом Маријел Нордман, и пијанистима Сузан Манов, Домиником Планкадом и Лором Фавр-Кан.

Наступао је са многим оркестрима, како у Србији, тако и у Румунији, Чешкој Републици, Словачкој, Италији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Литванији, Пољској, Естонији, Украјни, Кини, Кореји, Јапану, на Филипинима, на Тајланду, а у Француској са Националним оркестром Il-d-Frans, Канским оркестром, Националним оркестром Лила, под управом диригената као што су Еижи Оуе, Даисуке Сога, Кристијан Мандеал, Филип Бентер и Вансан Барт. Такође је сарађивао са познатим уметницима, као што су Најџел Кенеди, Патрис Фонтанароза, Еманијел Бертран, Ан Куфелек, Ролан Пиду, Квартети Illico, Debussy, Psophos…

Представио се у знаменитим концертним дворанама какве су Tonhallesaal у Цириху, Théâtre des Champ Elysées и Théâtre Mogador у Паризу, Симфонијска дворана у Осаки.

Наступао је на многим фестивалима у Француској, као што су „Festival de la Chaise Dieu“, „Flâneries Musicales“ у Ремсу, фестивали у Везеру, Авињону, Перигорд Нуару, Фестивал Француског Радија у Монпељеу, као и на многим другим фестивалима у Европи и Азији. У сезони 2006/2007. Немања Радуловић наступа у оквиру циклуса Звезде у успону, у најугледнијим европским концертним дворанама као и у Carnegie Hall Њујорку.

Овај скроман, учтив и предусретљив Нишлија, српски виртоуз на виолини, данас живи у Паризу и један је од најпознатијих светских уметника на овом инструменту. Пунио је највеће светске сале, обишао неколико пута планету, а његово име с најдубљим респектом изговарају у музичким круговима од Њујорка до Токија.

На основу свега наведеног, због постигнутих резултата и афирмације нашег града широм света, предлажем овим путем, као грађанин Ниша, председник Скупштине Града и универзитетски професор, музичког уметника Немању Радуловића, за највише признање Града Ниша, награду „11. јануар“ сматрајући да сви можемо бити поносни што је управо из нашег града поникао један овакав светски музичар и уметник.

У Нишу, 06.12.2013.
Проф. др Миле Илић

You may also like...