Град одустао од идеје креирања базе података

image_pdfimage_print
 
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је на данашњој прес конференцији да  неће бити спроведена у дело идеја о креирању базе података у којој би били евидентирани грађани којима град дугује новац на основу утужења ,али  који истовремено  имају неизмирене обавезе према граду,јер је ова  идеје оцењена као супротна законским одредбама од стране Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића.Повереник је у саопштењу истакао  да се независно од мотива, Град мора уздржати од реализације ове идеје.
У суштини идеја је била да се обједињавањем базе података помогне и грађанима и граду,јер би се међусобне обавезе лакше измириле постизањем одређеног договора без додатних судских  и трошкова извршења,што би допринело уштеди средстава и града,али и грађана.
Већ је раније речено да само на судске и трошкове извршења  одлазе позамашне суме новца ,које би биле добродошле за обнову градске инфраструктуре или изградњу вртића.
“Поједини медији овај предлог су пренели као  тобоже креирање некаквих  „црних листа“,које нису поменуте ни у једном сегменту мог излагања .Овакве базе већ постоје у јавно комуналним предузећима и правобранилаштву и не представљају никакву новост.Идеја је била да се помогне и грађанима и градском буџету смањењем непотребних  трошкова ,“ рекао је градоначелник.
Без обзира што је овај предлог  о формирању својеврсног савета за медијацију између грађана и града имао јасне  и добре намере да се процес  поједностави на  заједничку добробит,он неће бити даље имплементиран због процене повереништва да није у складу са законом.

 

You may also like...