Javna rasprava o nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti

image_pdfimage_print

U prisustvu državne sekretarke u Ministarstvu za rad ,boračka i socijalna pitanja, Stane Božović i zamenika gradonačelnika prof.dr Miloša Banđura,danas je u velikoj sali gradske skupštine održana javna rasprava o nacrtu novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Sprečavanje diskriminacije žena prilikom zapošljavanja, pravo na jednaku zaradu,napredovanje i usavršavanje, zabrana medijima da podstiču predrasude i stereotipe prema ženama, samo su deo onoga što nudi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Nacrtom zakona podignuta je i lestvica više za političke stranke, budući da se predviđa da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola.

Takođe, javni organi imaju obavezu da preduzimaju posebne mere da obezbede rodnu zastupljenost prilikom predlaganja stalnih delegacije Srbije u međunarodnim telima i imenovanjima kolegijalne republičke i druge organe.

Važan segment je posvećen i suzbijanju nasilja nad ženama, što zahvaljujući aktivnosti svih nadležnih organa više nije „tabu” tema u našem društvu.

Nacrt zakona veliku pažnju posvećuje suzbijanju rodne diskriminacije u oblasti rada, što predviđa jednaku mogućnost zapošljavanja, napredovanja, obuke.

Možda Vas zanima i sledeće...