GRADONAČELNIK POTPISNIK INICIJATIVE DA 18.MAJ BUDE DAN SEĆANJA NA UBIJENE ŽENE-ŽRTVE NASILJA

image_pdfimage_print

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisao je danas inicijativu za proglašenje 18.Maja- Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

Prema rečima gradonačelnika Niša svi zajedno, udruženi, moramo da ohrabrimo i osnažimo što više žena da prijave nasilje jer nasilje u porodici nije samo pitanje porodice, već čitavog društva. Verujem da će i donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici itekako pomoći, jer nasilje nad ženama u porodici ne pogađa samo direktnu žrtvu.

„Nama kao lokalnoj samoupravi važno je da život bude kvalitetniji i za žene i za muškarce, jer sve što je dobro za jedne, dobro je i za druge. Činjenica je da žene, iako je zakonom definisano da su ravnopravne sa muškarcima, to nisu. Mi moramo da više brinemo o ravnopravnosti polova jer se sa većim stepenom ravnopravnosti postiže i kvalitetniji život, tj. društvo. Takođe, nastojaćemo da na različite načine delujemo na svest ljudi o nasilju nad ženama i uopšte rodnoj ravnopravnosti, multisektorski smo se već umrežili, doneli smo i usvojili više dokumenata koji se ovom problematikom bave, ali doprinos borbi protiv nasilja nad ženama mora da da celokupna javnost“, poručio je gradonačelnik Bulatović.

Inače, inicijativu za proglešenje 18.Maja- Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, pokrenuli su u Nišu Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti SG Niša i Ženska odbornička mreža.

Možda Vas zanima i sledeće...