SAOPŠTENJE GRADONAČELNIKA NIŠA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

image_pdfimage_print

„Nasilje nad ženama veliki je problem u čitavoj državi i nije dovoljno da se ovom problematikom bavimo samo dok traje kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“. Potreban je kontinuiran rad, stalna edukacija društva, menjanje kulturnih obrazaca ponašanja i uključivanje različitih društvenih sistema, u cilju otkrivanja, zaustavljanja i preveniranja ove pojave.

Mi ne možemo da živimo u situaciji gde se nasilje dešava u svakom drugom domaćinstvu, kao što se pretpostavlja. Moramo da ohrabrimo i osnažimo što više žena da prijave nasilje jer nasilje u porodici nije samo pitanje unutrašnjeg uređenja porodice i porodičnih odnosa već društva u celini. Verujem da će i donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici itekako pomoći, jer nasilje nad ženama u porodici ne pogađa samo direktnu žrtvu.

Nama kao lokalnoj samoupravi važno je da život bude kvalitetniji i za žene i za muškarce, jer sve što je dobro za jedne, dobro je i za druge. Nastojaćemo da na različite načine delujemo na svest ljudi o ovoj pojavi, multisektorski smo se već umrežili, ali doprinos borbi protiv nasilja nad ženama mora da da celokupna javnost“.

Možda Vas zanima i sledeće...