1

САОПШТЕЊЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИША ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

„Насиље над женама велики је проблем у читавој држави и није довољно да се овом проблематиком бавимо само док траје кампања „16 дана активизма у борби против насиља над женама“. Потребан је континуиран рад, стална едукација друштва, мењање културних образаца понашања и укључивање различитих друштвених система, у циљу откривања, заустављања и превенирања ове појаве.

Ми не можемо да живимо у ситуацији где се насиље дешава у сваком другом домаћинству, као што се претпоставља. Морамо да охрабримо и оснажимо што више жена да пријаве насиље јер насиље у породици није само питање унутрашњег уређења породице и породичних односа већ друштва у целини. Верујем да ће и доношење новог Закона о спречавању насиља у породици итекако помоћи, јер насиље над женама у породици не погађа само директну жртву.

Нама као локалној самоуправи важно је да живот буде квалитетнији и за жене и за мушкарце, јер све што је добро за једне, добро је и за друге. Настојаћемо да на различите начине делујемо на свест људи о овој појави, мултисекторски смо се већ умрежили, али допринос борби против насиља над женама мора да да целокупна јавност“.