ПОМОЋ У ОЧУВАЊУ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

image_pdfimage_print
Председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић, састао се данас са председником Асоцијације европских градова културе (AVEC) и замеником градоначелника француског града Арла – Кристијаном Мурисаром.
Овај сусрет, према речима председника Рајковића, континуитет је вишегодишње сарадње Ниша и Арла и добра је прилика за размену искустава у домену очувања и презентације културног и историјског наслеђа. Овој теми у Нишу ће се приступати са великом пажњом, имајући у виду потенцијал општег економског развоја. То се пре свега односи на бољу туристичку понуду све већем броју страних посетилаца, који у Нишу доста тога могу да виде и сазнају о историји и култури овог краја.
При том, садашње градско руководство ће нарочито инсистирати да на томе раде најбољи професионалци у установама културе, чији континуитет у раду неће зависити од периодичних промена локалне власти, закључио је Рајковић.
Иначе, мрежа A.V.E.C (Alliance de Villes Européennes de Culture) је формирана 1997. године као Европска мрежа историјских градова и округа са заједничким циљем успостављања европског региона заснованог на поштовању културе кроз материјално и нематеријално културно наслеђе, које представља идентитет градова и региона.

 

You may also like...