Брига о култури у Нишу пример другим градовима

image_pdfimage_print

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је данас установе културе у Нишу и поручио да је Ниш важан српски и регионални културни центар, који има пуну подршку ресорног министарства.

Вукосављевић је, у пратњи чланице Градског већа Јелене Митровски, посетио Народни музеј, археолошко налазиште Медијана, Нишки културни центар, Галерију савремене ликовне уметности, Народно позориште, али и нишки Саборни храм, где је разговарао са епископом рашко-призремским Теодосијем.

Вукосављевић је поручио да ће ресорно министарство учинити све што може како би помогло развој културе-установа и да ће се проблеми са новцем решавати у складу са максималним могућностима Министарства. Он је истакао да је Ниш град великог потенцијала и да ће Министрство пружити сваку помоћ да ти потенцијали максимално буду искоришћени. Он је нагласио да локална самоуправа и културни посленици са своје стране треба да се пријављују на конкурсе са добрим, квалитетним, разумним и одрживим пројектима. Министар је додао да је обилазак Ниша добра прилика да се упозна са стањем на терену, иако је Министарство добро обавештено о стању у установама културе.

Један од проблема са којим је министра упознало руководство Народног музеја је и могућност да та установа остане без управне зграде, уколико се она у поступку реституције додели старим власницима. Министар је рекао да је потребан дијалог да би се пронашло компромисно решење, у интересу установа културе, не само у Нишу већ и у другим градовима Србије.

You may also like...