Приоритет Владе смањивање насиља над женама

image_pdfimage_print

Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да је један од приоритета Владе смањивање насиља над женама, али и њихово економско осамостаљивање, односно веће запошљавање.

Михајловић је на трибини на тему родне равноправности, одржаној у Скупштини града Ниша, навела да су жене у Србији 30 до 40 одсто мање плаћене за исти посао у поређењу са мушкарцима.

Она је такође оценила да жене треба много више да буду заступљене у друштвеном и политичком животу, као и да их има више на највишим државним функцијама.

Потпредседница Владе је упутила позив женама да буду јединствене попут мушкараца и тако допринесу стварању модерне Србије.

На предлог премијера Александра Вучића основано је Координационо тело за родну равноправност и ни у једној европској држави такво тело није постављено на тако високом нивоу, будући да је на његовом челу потпредседник Владе, подсетила је она.

Михајловић је похвалила градоначелника Ниша Дарка Булатовића што даје велику подршку родној равноправности, с обзиром на то да Ниш има Сигурну кућу која има регионални карактер.

Председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић указао је на то да овај град има велики број жена које учествују у политичком животу, али и да је доста њих на важним функцијама.

Директорка Сигурне куће у Нишу Соња Шћекић упозорила је на то да жене дуго трпе насиље због економске зависности од мушкараца, оценивши да је најтеже када у Сигурну кућу дођу дођу мајке које трпе насиље од своје одрасле деце.

You may also like...