DESET GODINA SARADNJE IZMEĐU NIŠA I KURSKA

image_pdfimage_print

Povodom proslave Slave grada Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena, zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković primio je delegaciju prijateljskog grada Kurska.

U razgovorima koji su vođeni tom prilikom, zamenik Slavković je izrazio nadu da bi ovo dugogodišnje prijateljstvo u narednom periodu moglo da bude podignuto na viši nivo, uspostavljanjem saradnje između privrednih subjekata iz dva grada.

Načelnik Uprave za raspolaganje gradskim zemljištem Kurska Mihail Aljabjev, koji predvodi ovu delegaciju, podržao je tu inicijativu i pozvao niške privrednike da učestvuju u Međuregionalnom privrednom sajmu koji se održava u Kursku krajem juna.

Ovom prilikom Aljabjev je pročitao i pozdravno pismo koje je gradonačelniku Niša uputio gradonačelnik Kurska.

„Danas sa potpunom sigurnošću možemo da kažemo da su zvanični kontakti koji su uspostavljeni pre deset godina, potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji, prerasli u jako prijateljstvo građana naših gradova i dali značajan doprinos učvršćivanju rusko – srpskih odnosa“, kaže se u ovom pismu.

Prijateljski odnosi između Niša i Kurska datiraju još iz 1920. godine kada je ikona Majke Božije, „Znamenje“- Kurskaja Korenaja, bila na čuvanju u Nišu. U međuvremenu, ti odnosi su prekinuti usled brojnih ratova, ali iz te veze proistekla je dalja saradnja između dva grada.

U septembru 2006. godine dugogodišnji prijateljski odnosi konačno su dobili i svoju  pravnu formu, potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Grada Niša i Grada Kurska.

Možda Vas zanima i sledeće...