1

ДЕСЕТ ГОДИНА САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ НИША И КУРСКА

Поводом прославе Славе града Ниша Свети цар Константин и царица Јелена, заменик градоначелника Љубивоје Славковић примио је делегацију пријатељског града Курска.

У разговорима који су вођени том приликом, заменик Славковић је изразио наду да би ово дугогодишње пријатељство у наредном периоду могло да буде подигнуто на виши ниво, успостављањем сарадње између привредних субјеката из два града.

Начелник Управе за располагање градским земљиштем Курска Михаил Аљабјев, који предводи ову делегацију, подржао је ту иницијативу и позвао нишке привреднике да учествују у Међурегионалном привредном сајму који се одржава у Курску крајем јуна.

Овом приликом Аљабјев је прочитао и поздравно писмо које је градоначелнику Ниша упутио градоначелник Курска.

„Данас са потпуном сигурношћу можемо да кажемо да су званични контакти који су успостављени пре десет година, потписивањем Споразума о пријатељству и сарадњи, прерасли у јако пријатељство грађана наших градова и дали значајан допринос учвршћивању руско – српских односа“, каже се у овом писму.

Пријатељски односи између Ниша и Курска датирају још из 1920. године када је икона Мајке Божије, „Знамење“- Курскаја Коренаја, била на чувању у Нишу. У међувремену, ти односи су прекинути услед бројних ратова, али из те везе проистекла је даља сарадња између два града.

У септембру 2006. године дугогодишњи пријатељски односи коначно су добили и своју  правну форму, потписивањем Споразума о сарадњи између Града Ниша и Града Курска.