Дан победе над фашизмом

image_pdfimage_print
Поводом Дана победе над фашизмом делегације града и удружења грађана положиле су венце на споменик ослободиоцима.Градоначелник Ниша проф .др Зоран Перишић рекао је да је „ово  уједно и  дан храбрости и славе свих  народа који су дали свој допринос  борби против нацизма,као највеће идеолошке претње која се појавила у новијој  историји.
Значајну улогу  у победи над фашизмом имао је и наш народ са хиљадама бораца који су свој живот дали за слободу  и поштовање људског достојанства.
Србија данас чврсто заступа принципе мирољубиве сарадње и доследно се залаже за толеранцију и сарадњу са осталим државама Балкана, али и доприноси укупним напорима за постизање глобалне стабилности у свету.
Задатак нове генерације је  јачање традиције пријатељства, сарадње и братства са свим народима који заједно са нама обележавају празник победе“ рекао је градоначелник.
9. мај је Дан победе над фашизмом али и Дан Европе .
9. маја 1950. године, Роберт Шуман је представио свој предлог креирања организоване Европе. Овај предлог, познатији као „Шуманова декларација, сматра се почетком креације онога што је данас познато као Европска унија јер је увод у Монтанску унију.

You may also like...