Godišnjica bombardovanja

  • parastos 2
  • parastos 3
image_pdfimage_print
Danas je obeležena  godišnjica početka bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije od strane Nato alijanse. Dva milenijuma grad Niš postoji , ali u svojoj istoriji nije zapamtio tako koncentrisano i tako nerazumno razaranje kakvo se dogodilo pre ravno sedamnaest godina.
Sirene koje su označavale dolazak aviona NATO oglasile su se u gradu, počev od 24. marta, pa do kraja vazdušne kampanje, ukupno 129 puta, a Nišlije su u skloništima provele 52 dana, pet sati i 14 minuta, koliko je grad bio pod vazdušnom opasnošću, što je oko 70 odsto ukupnog vremena. Niš je gađan iz vazduha, za 78 dana bombardovanja, 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Tokom vazdušne kampanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno. Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, 8 grafitnih projektila.
Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3. 400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno
  U ime grada Niša venac na spomen kapeli i spomenku pored Univerziteta položio je gradski većnik Miloš Banđur i zamenik predsednika Skupštine Grada Nenad Stanković.
Brojne delegacije zvaničnika,vojske ,policije i građana položile su vence na spomenike, a prethodno su sveštenici niške eparhije služili pomen nevino stradalim Nišlijama.

 

Možda Vas zanima i sledeće...